Priče vrijedne čitanja nerijetko su skrivene u životima ljudi koji nekad i nisu svjesni koliko su zapravo inspirativni. Stipendisti Fondacije Hastor svojim kontinuiranim volonterskim aktivnostima doprinose stvaranju jedne bolje i sretnije današnjice. Govoreći o važnim temama pomažu srednjoškolcima i osnovcima da stvaraju velike ambicije i da se uče pravim vrijednostima. Jedna divna volonterska priča dolazi iz Maglaja i nju nam priča Edin Šahbaz, student mentor koji redovno osmišlja kreativne aktivnosti koje sa svojom volonterskom grupom sprovodi u djelo na mjesečnim sastancima.

Volontersku grupu u kojoj je Edin mentor čini 10 srednjoškolaca, a škole koje učenci pohađaju su Gimnazija Edhem Mulabdić i Mješovita srednja škola iz Maglaja te Srednja mješovita škola iz Žepče. Oni najčešće volontiraju u prostorijama Crvenog krsta u Maglaju, ali vrlo rado iskorištavaju ove ljetne dane da se druže i u prirodi. Priroda je svakako polazna tačka svakoj inspiraciji koja se rađa u umu jedne osobe. Ona je definitivno inspirisala i našeg stipendistu koji je ovog mjeseca na zanimljiv način obradio planirane teme sa svojom volonterskom grupom.

Sastanak su započeli planiranom temom, a uvod u temu bio je razgovor s učenicima o njihovim talentima, koje talente i vještine posjeduju i na koji načine ih koriste. Iz informativnog dijela tog razgovora prešli su na razgovor o otkrivanju ličnog maksimuma. Razgovarali su o tome kako prepoznati talente koje posjedujemo, kako raditi na njima i kako te talente iskoristiti u korisne svrhe. Pogledali su i kratki video Steve Harveya “Steve Harvey Talks About How You Can Identify Your God Given Gift”, koji je fokusiran na tu tematiku, kao i “Follow Your Gift, Not Your Passion”, koji govori o iskorištavanju naših vještina.

Iako je za svaki uspjeh potreban trud i rad, postoje i druge stvari koje olakšavaju put ka ostvarenju ciljeva. Edin je sa svojom grupom učenika razgovarao o ključevima uspjeha te o tome koje mjere trebamo poduzeti kako bismo bili uspješnije osobe. Pogledali su desetominutni video i na tu temu te su nakon toga napravili kratku diskusiju o stavovima iznesenim u videu. Jedan veoma zanimljiv zaključak njihove diskusije je to da je strah jedna od glavnih prepreka za uspjeh. Da bismo se riješili strahova, važno je da znamo čime ih možemo smanjiti i, ukoliko je to moguće, totalno ukloniti iz naših života.

Nakon razmjene informacija koje vrlo lahko zasite učenike, mentor je otvorio zanimljivu sesiju u kojoj su učenici dijelili jedni s drugima šta žele postići u svojoj budućnosti uzimajući u obzir talente koje posjeduju. Odgovori su bili interesantni i pokazali su kreativnost i individualnost svakog stipendiste.

Kraj sastanka bio je predviđen za dinamičniji aspekt teme o kojoj se govorilo, a razgovarali su o tome kako svoj hobi pretvoriti u izvor zarade. Ova tema otvorila je vrata raznim idejama i načinima ostvarivanja zarade kroz korištenje vlastitih vještina. Učenici su spominjali neke od najpopularnijih vještina današnjice, ali je akcent stavljen na to da svaka vještina/talent može biti profitabilna i korisna ako se usmjeri na pravi način. Ono što je dodatno doprinijelo ljepoti ovog sastanka svakako je tvrđava u Maglaju koja je dala priliku našim stipendistima da prigrle biser svoga grada i stiču znanje uživajući u ljepotama rodnog mjesta. Završni dio sastanka bio je i bijeg od svakodnevne realnosti i učenici su ga proveli igrajući društvene igre i diveći se pogledu na grad.

Edin Šahbaz je uspješni student na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, a pored toga i uspješan stipendista, volonter i mentor, što smo imali priliku vidjeti i ranije jer su njegovi uspjesi obogatili stranice našeg biltena. Govoreći o svom načinu komunikacije s volonterskom grupom, Edin kaže sljedeće: Mentorstvo vidim kao priliku da olakšam nekome put ka ostvarenju snova. Naši sastanci odišu slobodom, što je uvijek bio moj cilj. Radujem se našim druženjima, a osjetim da i učenici vole izvršavati svoje volonterske obaveze. To je moja potvrda da radim ispravnu stvar i planiram nastaviti da se trudim organizovati uspješne i zanimljive sastanke koje ćemo svi pamtiti po lijepom.

Maglaj je kroz historiju iznjedrio velike ljude, a naši stipendisti su dokaz da ta praksa nije ostala u prošlosti već se uveliko proteže i kroz naše dane i ima potencijal da seže i daleko u budućnost. Njihovi sastanci na tvrđavi gradit će velike utvrde znanja koje nijedan vjetar ne može poljuljati i koje ni vrijeme ni godine ne mogu uništiti.

Pripremila: Nedžma Latić