Ljubav prema bijelom mantilu i želja da pomogne slabijima od sebe prevazišli su svaku prepreku koja se našla pred našom alumnisticom i mladom doktoricom. Gošća novog izdanja Podcasta je doktorica medicine Armina Đugum.

Trenutno na specijalizaciji iz interne medicine i tokom svog fakultetskog obrazovanja, a kasnije i profesionalnog rada, iskazuje posebno interesovanje za kardiovaskularni sistem. Pitali smo Arminu koji su to najčešći simptomi poremećaja rada srca:

Srce kao organ daje vrlo često simptome, ne pati iz tiha. Imamo poremećaj ritma, primijetimo kako nam srce ubrzano radi. Ako osjetimo stezanje u predjelu prsa, povezat ćemo to prvo sa srcem. Ukoliko imamo visok pritisak, boljet će nas glava, imat ćemo stomačne probleme, nagon na povraćanje. Naše tijelo će reagirati. Jedan simptom koji je zanemaren jeste zamaranje i nedostatak zraka.

Naši stipendisti, osim svog uspjeha i znanja, prepoznatljivi su i po težnji ka pravim životnim vrijednostima, empatiji i altruizmu. Arminina predanost ljudskom zdravlju čini je izvanrednom doktoricom sposobnom da pruži vrhunsku medicinsku njegu i podršku svojim pacijentima. Takvu nam poruku i šalje:

U ovom pozivu uvijek je bitno pokazati empatiju. Mišljenja sam da dobar ljekar ne može biti ako ne posjeduje empatiju.

Cijeli razgovor pogledajte na: