Fondacija Hastor godinama razvija svoje djelovanje afirmirajući volonterski angažman mladih ljudi i jačajući na taj način vezu između mladih pojedinaca i zajednica u kojima žive. Naša ovomjesečna rubrika Stipendista mjeseca donosi priču mlade i ambiciozne stipendistice koja već godinama u okviru Fondacije Hastor pravi velike korake gradeći svoju ličnost na temeljima altruizma i posvećenosti volonterskom angažmanu. Zbog iskrene posvećenosti volontiranju i nastojanja da svoje slobodno vrijeme uloži u korisne stvari, Dženeta Halilović ovoga mjeseca zasluženo nosi titulu Stipendistice mjeseca Fondacije Hastor.

Dženeta Halilović porijeklom je iz Sarajeva i već punih deset godina stipendistica je Fondacije Hastor. Njen obrazovni put u Srednjoj medicinskoj školi „Jezero“ osnova je za njeno dalje usavršavanje u medicinskoj struci. Trenutno je treća godina prvog ciklusa studija na Fakultetu zdravstvenih studija – Odsjek za babičarstvo/primaljstvo.

Timski rad jedna je od najvažnijih vještina koju stipendisti Fondacije Hastor mogu razviti kroz volonterski angažman. Osim toga, volontiranjem se stvara osjećaj zajedništva, solidarnosti I odgovornosti prema drugima. Kao i za mnoge stipendiste, Fondacija Hastor Dženeti je otvorila mnoga vrata i proširila vidike ka različitim sferama života. Ona ističe kako je upravo njena vezanost za Fondaciju Hastor nerijetko bila putokaz kojim smjerom želi ići kroz život te je iz godine u godinu gradila svoju ličnost utkavši u nju niti Fondacije Hastor i učinivši je tako neizostavnim dijelom sebe.

Kao sada već desetogodišnja stipendistica Fondacije Hastor ostvarila sam značajna poznanstva koja još uvijek traju i šire se. Kroz rad u timu, stipendisti i stipendistice Fondacije Hastor s vremenom su postali i moji prijatelji s kojima imam odličnu komunikaciju.

S obzirom na to da je stipendistica skoro 10 godina, Dženeta je kroz Fondaciju Hastor volontirala najprije kao učenica u svojoj mentorskoj grupi, a potom je i sama osjetila posebnost mentorstva volontirajući sa svojom grupom stipendista. Danas Dženeta volontira u administrativnom timu čime, kako ističe, svakodnevno uči nove vještine, a pritom se osjeća korisno znajući da brojne molbe za stipendiju prolaze upravo kroz njene ruke i da na taj način ima priliku činiti nešto istinski dobro za društvenu zajednicu.

Smatram da svojim vrijednim zalaganjem itekako doprinosim timskom radu, međutim, moja komunikativnost i socijalna osviještenost vode glavnu ulogu. Fondacija Hastor mi kroz sve ove godine pruža priliku da svoju energiju i želju za unapređenjem našeg društva usmjerim na prave puteve.

Dženeta je ambiciozna osoba koja teži uspjehu u svemu što radi. Njene ambicije je motiviraju da stiče nova znanja i vještine te da napreduje i na polju svoga budućeg zanimanja. Na pitanje šta je to što je privuklo da upiše ovaj smjer, Dženeta je odgovorila:

Shvativši važnost očuvanja ženskog reproduktivnog zdravlja te činjenicu da se o toj temi premalo govori, zaključila sam da je potrebno podignuti svijest i ukazati na važnost intimnog zdravlja na cjelokupno psihofizičko stanje žene.

Ona kontinuirano prati i učestvuje u različitim oblicima edukacije i kongresima koji su relevantni za njen poziv. Cijeni priliku da se poveže i razmijeni iskustva s drugim stručnjacima iz svoje oblasti. Za kraj je još jedanput istaknula važnost uloge Fondacije Hastor u njenom životu:

Fondacija Hastor pomaže mi u mom nastojanju da svojim radom činim promjene u društvu u kojem živim i usmjerava me da svoju obrazovnu i društvenu aktivnost podignem na viši nivo, a svoju biografiju obogatim za još jedno vrijedno životno iskustvo.

Članak pripremila: Semina Sadiković