U subotu, 25. maja 2024. godine održano je predavanje za stipendiste Fondacije Hastor, studente pravnih, ekonomskih i srodnih fakulteta. Naša gošća Merima Hrapović, viša konsultantica u društvu Deloitte, za naše stipendiste održala je predavanje o temi ESG-a tokom kojeg je istakla ključne aspekte ESG-a i njegovu važnost za budućnost poslovanja.

ESG u prvom redu uključuje tematske okvire ključne za zaštitu okoliša, kao što su klimatske promjene, emisije stakleničkih plinova, korištenje resursa, upravljanje otpadom i očuvanje prirodnih staništa, potom, u drugom redu, društvene faktore koji obuhvataju odnose kompanije s njenim zaposlenicima, dobavljačima, kupcima i zajednicama u kojima posluje te, u konačnici, faktore koji kreiraju dobre upravljačke prakse, čime se doprinosi sprečavanju korupcije i osiguravanju odgovornog donošenje odluka. Naša gošća potrudila se da temu na najbolji način približi našim studentima, a upoznavanje s ovom temom pružilo im je dragocjene uvide u nefinansijsko izvještavanje i održivi razvoj. Studenti su imali priliku saznati kako ESG izvještavanje može utjecati na poslovne strategije i kako mogu primijeniti ove koncepte u svojoj budućoj karijeri.

Naša stipendistica Kanita Obhođaš, studentica druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, podijelila je s nama svoja iskustva s ovog predavanja:

Mjesečni susreti, sada već tradicionalni, zasigurno su ono čemu se svi stipendisti studenti najviše raduju. Ovoga puta slušali smo o temi za koju smo svi čuli, ali jako malo znali te nam je predavanje bilo izuzetno korisno. ESG je tema koja se posljednjih godinu dana proteže kroz različite segmente obrazovnog sistema, no informacije koje smo dobili na radionici bile su praktičnije. Posebno mi se svidjela interaktivnost i razmjena mišljenja tokom samog predavanja. Smatram da je cijelo predavanje bilo jako dobro strukturirano. Početak je bio baziran na davanju osnovnih informacija, zatim smo kroz analizirali praktične primjere te smo završili upravo Q&A sesijom. Iskustvo koje nam je prenijela gošća Merima Hrapović zasigurno će nam donijeti velike benefite prilikom budućeg zaposlenja.

Ovo predavanje bilo je posebno korisno jer će se većina firmi u budućnosti okrenuti ovom načinu rada što će povećati potražnju za stručnjacima koji razumiju ESG principe. Stoga, znanje stečeno tokom predavanja može studentima pružiti konkurentsku prednost na tržištu rada i pripremiti ih za uspješnu karijeru u savremenom poslovnom okruženju.