Ako možete sanjati, možete to i ostvariti, riječi su koje dokazuje i naša gošća u novoj epizodi Podcasta Fondacije Hastor.

Samira Haskić, šefica službe za IT platformu u kompaniji BH Telecom, jedna je od najistaknutijih bivših stipendista kojima se može pohvaliti Fondacija Hastor i koji su ujedno jedini pravi rezultat naše istrajnosti već 18 godina i dokaz da je uspjeh u Bosni i Hercegovini moguć samo s vlastitim znanjem i sposobnostima. Naša alumnistica, uprkos brojnim prilikama za odlazak iz Bosne i Hercegovine, odlučila je dati maksimalan doprinos svojoj zajednici i iskoristiti sve blagodati i resurse kojih zaista imamo:

Svaki put sam imala taj neki poziv, rekla sam hajde da probam da ostanem da vidim šta ja mogu, da vidim koliko mogu da doprinesem svojoj zajednici ovdje. Uvijek polazimo od nekih svojih malih okruženja, u kojima jesmo, u društvu u kojem se krećemo, prijateljima, porodici… Hajde da probamo da napravimo što više, što bolji prostor sa našim resursima koje imamo. Mi imamo zaista jako dobre resurse. Prije svega smo jako vrijedni i inteligentni ljudi.

Samirino, već sada bogato radno iskustvo, donijelo joj je brojne izazove. Između ostalog, ova uspješna mlada dama rukovodila je timom kojeg su činili isključivo muškarci, postala je autoritet starijim kolegama i sve to naučilo ju je, onom najvažnijem, zadržavanju vlastitih vrijednosti i poštovanju tuđih, ali i priznavanju grešaka:

Postavljanje autoriteta, ustvari, mene je naučilo da samo potvrdi principima kojima sam se ja vodila. Zaista moramo imati integritet, samopoštovanje i poštovanje i prema sebi i prema radnim kolegama i da budemo sigurni u odluke koje mi donosimo, da nam ne budu nametnute i vrijeme će pokazati zaista da smo bili upravu. Najlošija stvar koju možeš da uradiš, pogriješiš, i ne evidentiraš tu svoju grešku. Tako da, ljudi smo, griješimo i to je neminovno.

Detaljnije o Samiri i njenom inspirativnom karijernom put dostupno je na: