Dobra djela nas obogaćuju, a mi postajemo plod naših djela, zapisao je svojevremeno Miquel de Cervantes. U okviru Fondacije Hastor, filantropski duh dimenzija je koja se prožima kroz volonterski angažman. Na taj način se postavljaju temelji entuzijazma i solidarnosti među stipendistima, a isti su vođeni vizijom društvene odgovornosti i pozitivnih promjena. Njihov aktivni doprinos, u skladu s ciljevima Fondacije Hastor, ima značajnu ulogu u poboljšanju društvene zajednice. U rubrici Stipendista mjeseca ističemo pojedince koji svojim aktivizmom doprinose pozitivnim promjenama u našoj zajednici, odražavajući vrijednosti Fondacije. Svojom ulogom u Fondaciji Hastor Mahira Amidžić zasluženo je stekla titulu stipendistice mjeseca ističući se svojim posvećenim radom.

Mahira Amidžić porijeklom je iz Kaknja, a već osam godina stipendistica je Fondacije Hastor. Njeni afiniteti su prirodne nauke, strani jezici te književnost. Nakon završene srednje škole Mahira je nastavila svoj akademski put upisom na Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je treća godina studija, a njeni ciljevi usmjereni su na istraživačke projekte i potragu za znanjem.

U okviru Fondacije Hastor Mahira je najprije volontirala kao mentorica, a potom je svoj volonterski angažman nastavila u administrativnom timu u kojem se svakodnevno ističe svojom marljivošću i predanošću, što joj i donosi vrijednu titulu Stipendistice mjeseca:

Kada je riječ o mom volonterskom radu, istinski uživam u aktivnom doprinosu društvenoj zajednici. Pored volontiranja u Fondaciji Hastor, volontiram i u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, a aktivna sam članica i Crvenog križa. Zahvaljujući Fondaciji Hastor prošla sam kroz sve faze volontiranja – od učenice do mentorice. Volontiranje s učenicima omogućilo mi je razvoj komunikacijskih vještina, razumijevanje osjećaja drugih i međusobno dijeljenje znanja. Pripremajući se za volonterske sastanke, osim što sam pomagala djeci da uče, i sama sam učila. Također, volontirajući s učenicima u lokalnoj zajednici, imala sam priliku upoznati mnogo novih ljudi, ali najvažnije je to što sam stekla osjećaj da je moj angažman vrijedan i da njime značajno doprinosim društvu u kojem živim. Trenutno sam aktivna članica administrativnog tima, u kojem se timski rad ističe kao ključni segment naše produktivnosti.

Mahira ističe kako je kroz koncept volontiranja u Fondaciji Hastor stjecala želju za pomoć

zajednici i okruženju u kojem živi i djeluje razvijajući, pritom, i empatiju kao jednu od najvažnijih

ljudskih osobina:

Najbitnije stvari koje me naučila Fondacija Hastor tokom samog volontiranja jesu odgovornost, preciznost i humanost, što predstavlja i bit samog ljudskog postojanja – širenje dobra i spremnost na nesebičnu pomoć – jer samo ljudsko biće koje je istinski humano spremno je pružiti ruku onda kada je to potrebno drugom ljudskom biću.

Na samom kraju, Mahira ima veoma važnu poruku za naše stpendiste i uopće mlade ljude:

Moja poruka mladima, prije svega, jeste da prate svoje snove i nikada ne odustaju od njih jer samo takvim načinom bivamo otvoreni za nove prilike, izazove i kontinuirani razvoj. Mladost je vrijeme za istraživanje različitih mogućnosti i pronalaženje svog puta. Pronađimo ono što nas pokreće i strastveno se tome posvetimo.