Rubrika aktivnih mladih (RAM) prostor je koji ispunjavamo pričama o najuspješnijim stipendistima Fondacije Hastor, o onima koji sebe nesebično daju za druge i doprinose svojoj zajednici uz nadu da ovaj svijet postane ljepše mjesto za život. Svojim angažmanom stalno podsjećaju i nas i sebe koliko im znači podrška Fondacije Hastor i koliko su ponosni na to što su dobili priliku da njihov altruizam dopre do širih narodnih masa. Jedna od njih je i naša Adelisa Begić, stipendistica koja dostojanstveno nosi tu titulu i s ponosom napominje koliko joj Fondacija Hastor uljepšava svaki momenat života.

Adelisa dolazi iz Jajca, gdje je provela djetinjstvo te završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Trenutno je završna godina na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu – smjer Radiološke tehnologije. Njen angažman u Fondaciji Hastor traje osam godina. Iako su godine često samo broj, biti član Fondacije Hastor osam godina znači imati potpuno pravo istinski se osjećati članom ove porodice. Tih osam godina Adelisi je, kako kaže, donijelo mnoga dobra, a i učinilo ju je empatičnom, odgovornom, ograniziranom i posve predanom osobom. U okvirima Fondacije Hastor Adelisa je volontirala na različite načine i tako stjecala iskustva i poznanstva. Dvije godine bila je mentor srednjoškolcima iz Jajca, a povremeno je pisala i tekstove za bilten. Iako je odabrala studij iz sfere medicine, ljubav prema pisanoj riječi osjeća još od srednjoškolskih dana, pa je još u drugom razredu srednje škole objavila svoj prvi ljubavni roman pod nazivom Tvoja ljepota mijenja svijet, a na drugoj godini fakulteta objavila je i svoju drugu knjigu Kad mladost stvara, koja je hibrid poezije, proze i drame.

Kako Fondacija Hastor cijeni talente svojih stipendista i pruža im priliku da iste razvijaju koliko god je moguće, Adelisa je dobila šansu da svoje iskustvo i ljubav prema književnoumjetničkom stilu nastavi razvijati pisanjem tekstova za bilten. Godinu dana bila je aktivni član redakcijskog tima, a od novembra 2023. godine, zahvaljujući njenom umijeću, volontira kao urednica našeg biltena. Osim prilike za usavršavanjem onoga što najviše voli, volontiranje u redakcijskom timu pomoglo joj je da upozna nove ljude koji su spremni pružiti pomoć u bilo kojem trenutku. Tako je u Fondaciji stekla prijatelje za cijeli život – neke od njenih mentorica postale su joj najbolje prijateljice.

Slobodno mogu reći da je slika Fondacije Hastor iz perspektive urednice biltena i vođe redakcijskog tima posve drugačija u odnosu na onu koju sam imala kao mentorica. Osjećam da sam na ovaj način još bliža Fondaciji Hastor jer svakodnevno imam priliku pisati i uređivati pozitivne priče koje se rađaju u njoj. Koncept volontiranja u Fondaciji Hastor uveliko predstavlja moju ličnost, a humanost, odgovornost i organizacija osobine su koje sam godinama kroz volontiranje dodatno gradila.

Njen rad, trud, aktivnost, marljivost i ažurnost u volonterskom angažmanu Fondacija Hastor nagradila je posebnom zahvalnicom za jednog od 20 najaktivnijih stipendista Fondacije. Osim u Fondaciji Hastor, Adelisa je uspješna i u drugim organizacijama, pa je tako, dok je još pohađala Srednju medicinsku školu, povremeno pisala članke za COD Jajce, tačnije, njihov portal „Jajce Press“. Volontiranje ju je naučilo konstantnom širenju empatije i altruizma, pa je 2023. godine volontirala s djecom bez roditeljskog staranja u Dječijem domu Bjelave, što odražava sve one pozitivne osobine na kojima Fondacija Hastor insistira – biti dobar čovjek i izvan Fondacije.

Pored Fondacije Hastor, Adelisina podrška u svemu su njeni roditelji i sestra, bez čije podrške danas ne bi postigla sve ove uspjehe.

Na kraju, ističe da je najbitnije provesti život, pogotovo mladost, u onom što nas ispunjava:

Poenta života je da živite, a ne da se gušite! Vrijeme brzo prolazi i upravo je zato bitno da u ovim najljepšim godinama života radimo stvari koje volimo, koje nas ispunjavaju, stvaraju nam mir u životu i duši te pomažu da svakim novim iskustvom izgradimo najbolju verziju sebe. Greške su tu da na njima učimo, a ne da nas sputavaju ka novim uspjesima.