Podijeljena radost je udvostručena radost, kazao je Johann Wolfgang von Goethe, koji nas podsjeća na životne vrijednosti humanosti, zajedništva i empatije. U sklopu svog djelovanja Fondacija Hastor promoviše inspirativne ideje. Izvor motivacije pronalazimo u ostvarenim snovima naših bivših stipendista. Radi podsticanja motivacije kod mladih pojedinaca, prenosimo životnu priču nekadašnje stipendistice Fondacije Hastor. Ovog mjeseca upoznajte našu alumnisticu Editu Kominlija. Privrženost Fondaciji Hastor bitna je odlika naših bivših ali i sadašnjih stipendista, kao i temelj za ostvarivanje zajedničkih vizija. Editin put obilježen je istinskom predanošću i naporima u ostvarenju vlastitih ambicija.

Edita Kominlija porijeklom je iz Sarajeva. Završila je Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za komunikacije. Njeno interesovanje za napredne tehnologije i komunikaciju doprinijelo je odabiru smjera Komunikacijske tehnologije na istom odsjeku.

Početak Editine karijere obilježen je radom u sferi marketinga, za koju ističe da je to kreativna, inovativna i dinamična industrija u kojoj želi kontinuirano napredovati. Zaposlena je u kompaniji “Atlantic Grupa”, jednoj od vodećih u industriji proizvodnje i distribuciji robe široke potrošnje u regionu. Edita je stručna saradnica u odjelu za korporativne komunikacije, specijalistica za medije i promocije. U narednom periodu njen lični fokus bit će usmjeren na medijske strategije i zakup medijskog prostora, s naglaskom na lokalno i regionalno tržište. Uvjerena je da će, uz podršku sjajnog tima, postići veliki uspjeh u budućnosti.

Pored izvanrednih sposobnosti u profesionalnoj karijeri, Edita se istakla i kao vrijedna stipendistica Fondacije Hastor, što je dodatno obogatilo njen put ka uspjehu. Za nju Fondacija Hastor predstavlja nezamjenjivog prijatelja u procesu odrastanja i sazrijevanja. Stalni je podsjetnik na najvažnije životne vrijednosti. Fondacija je podučila ljubavi prema svijetu i potakla na angažman u doprinosu pozitivnim promjenama. Još tada je, kako navodi, spoznala ljepotu različitosti među ljudima, a naučene vrijednosti ostale su prisutne cijeli život. Uz angažman u administrativnom timu, Edita je volontirala i kao mentorica učenicima u Osnovnoj školi “Al Walidein-Gazzaz” u Sarajevu:

Najpozitivniji segment volonterskih aktivnosti su nova poznanstva i iskustva. Naučili smo vlastitim primjerom, kroz mentorstvo mlađih stipendista, da ih možemo motivirati da ostvare značajan uspjeh. Odgovornost, empatija, samopouzdanje te unutarnje ispunjenje produkti su kvalitetno utrošenih volonterskih sati. Volontiranje u Fondaciji Hastor je učenje i rad na svom ličnom razvoju, kroz pružanje podrške i pomoći mlađima, kao i interakciju s vršnjacima.

Svojom motiviranošću i kroz različite oblike podrške, edukacije i vođenja motivira mlade ljude na njihovom putu ka uspjehu. Editini napori usmjereni su na inspiriranje mladih stipendista na razvijanje vlastitih vještina, proširivanje znanja i postizanje zacrtanih ciljeva. Na samom kraju, Edita šalje poruku stipendistima Fondacije Hastor:

Poruka za najmlađe je da slušaju i prate mentore, a za starije da budu dobar primjer mlađima. Poruka za sve stipendiste jeste to da iskoriste svaku priliku, a u Fondaciji ih zaista ima veoma mnogo; da uče, ali i da pokažu ono što znaju i jesu – odgovorni, vrijedni, marljivi i pošteni. Biti skroman i pošten nije uvijek najlakši put, ali je jedini ispravan. Sreća je u sitnicama, lijepim riječima i malim djelima. Pružimo ih jedni drugima i svijet će zaista postati ugodnije i ljepše mjesto.