Kada uplovite u veliku fondaciju poput Fondacije Hastor, otvaraju vam se vrata nesvakidašnjih prilika za rast i lični razvoj, kao i za samospoznaju. Naša ovomjesečna sagovornica je Amila Čolić. Ona dolazi iz Žepča i studentica je Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, na odsjeku Radiološke tehnologije. Stipendistica je Fondacije Hastor već četiri godine.

Ovog mjeseca Amila je sa svojom volonterskom grupom održala poseban i hvale vrijedan sastanak, gdje je glavna tema bila naša domovina i ljubav prema njoj. Svima je nama već dobro poznato kakvim prirodnim ljepotama te kulturno-historijskim znamenitostima Bosna i Hercegovina raspolaže, iako ne marimo mnogo o njihovom dubljem značaju i potencijalu. Devet stipendista s područja Žepča, uzrasta od 10 do 18 godina, imali su priliku kroz kreativne radionice izraziti ljubav prema domovini i steći nova znanja.

Ipak, njihovo druženje se tu nije završilo, već su kroz volonterske sate u lokalnoj zajednici posvetili pažnju ekološkoj osviještenosti i očuvanju prirode. Od starih tkanina napravili su torbe, dok su od plastičnih čepova za boce pravili figurice za društvene igre, poput “X-O” i “Čovječe, ne ljuti se”. Smijeha i zabave nije nedostajalo. Različiti motivi inspirirali su ih na izradu različitih predmeta koji mogu poslužiti i kao poklon dragim osobama.

Učešćem u ovoj radionici, učenici su imali priliku razviti svoju kreativnost, osvijestiti važnost procesa recikliranja i ekologije, te zajedno s roditeljima doprinijeti očuvanju naše planete. Atmosfera je bila ispunjena entuzijazmom i zajedništvom, a svi učesnici ponosno su pokazivali svoje kreacije na kraju radionice. Kroz zajednički rad i kreativnost, uspjeli smo stvoriti  prekrasne predmete i istovremeno učiniti nešto dobro za našu okolinu.

Učenici na poseban način doživljavaju svoje volonterske sate, a ovaj put svoje utiske s nama je podijelila sedamnaestogodišnja Almedina Jusufović iz Željeznog polja (Žepče). Učenica je 3. razreda Mješovite srednje škole “Žepče”, smjer Opšta gimnazija. U ulozi stipendistice Fondacije Hastor našla se prije nepunih godinu dana.

Nedavno smo imali veoma zanimljiv sastanak. Pričali smo o ljepotama naše domovine i očuvanju prirode kroz recikliranje. Postoji mnogo papira, plastike i kartona koji zagađuju našu okolinu, a mi smo to iskoristili da napravimo nešto novo. Mnogo mi je drago što sam dio Fondacije Hastor i svaki sastanak je za mene novo i lijepo iskustvo, zahvaljujući mentorici koja nam svaku temu dočara na kreativan način.

Za sami kraj, Amila je svim čitaocima Newslettera poručila:

Nikada nemojte odustati. Vjerujte u sebe i svoje vještine. Volontirajte – to je vještina koja će vam promijeniti pogled na svijet, nešto što će vam donijeti mir u duši i unutarnje zadovoljstvo.  Volontiranje je prilika da pokažete dobrotu, ljubav i brigu za ljude oko sebe i svoju okolinu. Kroz volontiranje ne samo da pomažete drugima već i unapređujete sebe. Pronađite radost u tome, budite podrška jedni drugima i zajedno gradimo bolju budućnost!