Molbe za stipendiju na adresu Fondacije Hastor stižu svakodnevno. U pismima koje nam ljudi šalju iz svih dijelova Bosne i Hercegovine nalaze se razne životne priče, ali sve se svode na isto – potrebna je podrška, finansijska i moralna, a u Fondaciji Hastor toga nikada nije nedostajalo.

Svih 365 dana naš vrijedni tim i volonteri spremaju i bilježe pristigle molbe, a onda dođe mart – mjesec konačnog presjeka, koji je samo ove godine Fondaciji poklonio preko 2.600 različitih životnih priča i izazova i isto toliko učenika željnih znanja, uspjeha i bolje budućnosti.

U maju je ekipa Fondacije Hastor već na terenu i obilazi mnogobrojne gradove i općine na području cijele Bosne i Hercegovine. Iz Sarajeva do svih krajeva, pa i onih najudaljenijih predjela Bosne i Hercegovine, bez imalo teškoće na ramenima i s puno elana, raspoloženja i osmijeha, posjećujemo i upoznajemo buduće stipendiste. Mnogo je izazova u obilasku terena koje Fondacija Hastor preko 18 godina uspješno prevazilazi jer ni visoke temperature, olujno nevrijeme niti loši putevi i izrazito udaljena odredišta kao što su ona i do 50 km udaljena od centra grada, nisu dovoljno jaki da nadvladaju želju za pomaganjem i podrškom koja je protkana u svakom koraku ove fondacije. Vođena svojom vizijom – stabilnije i perspektivnije bh. društvo temeljeno na ispravnim vrijednostima i jednakim prilikama za sve – Fondacija Hastor je u junu prešla skoro 15.000 kilometara.

Niz pređenih kilometara nastavlja se i u augustu kada ponovo dolazimo u gradove stipendista kako bi potpisali svoje ugovore o stipendiranju. Novi stipendisti Fondacije Hastor, koji će uz značajnu finansijsku podršku tokom svih 12 mjeseci u godini, imati priliku za unapređivanje i razvijanje svojih znanja i vještina kroz mentorsku podršku, potpisali su ugovore i postali dio naše priče.

Rezultat predanog rada i djelovanja Fondacije Hastor vidljiv je u brojci od 358 novih stipendista. Ukupno, Fondacija Hastor broji preko 2.300 stipendista, a početkom nove akademske godine bit će potpisani ugovori i sa studentima, čime ćemo ovaj broj dodatno povećati, što će činiti najveći pojedinačni broj stipendista od svih registrovanih fondacija u Bosni i Hercegovini.