Ono što činimo za sebe, umire s nama. Ono što učinimo za druge i za svijet ostaje besmrtno, kazao je Albert Paine. Ova misao podsjeća na suštinu volonterskog angažmana u Fondaciji Hastor – nesebično pomaganje koje je postalo temeljno načelo naše zajedničke misije. Kroz rubriku Stipendista mjeseca svakog mjeseca donosimo priče o mladim volonterima Fondacije Hastor, čije djelovanje i ideje zavređuju posebnu pažnju te predstavljaju izvor motivacije svima nama. Upravo je tako inspirirajuća i priča o našoj stipendistici Aidi Suljić koja svojim djelovanjem, marljivošću i plemenitošću nadahnjuje sve mlade pojedince oko sebe. Kroz angažman u različitim timovima u Fondaciji Hastor Aida pokazuje svoje izuzetne komunikacijske i organizacijske sposobnosti.

Aida nam dolazi iz Kalesije i već je devet godina stipendistica Fondacije Hastor. Stipendisticom je postala još u osnovnoj školi, kada je imala mentore koji su joj prenosili svoja znanja i vještine. Upisom na fakultet i sama je počela primjenjivati prenesena znanja postavši mentorica mlađim stipendistima srednjoškolcima na području Kalesije i okolice Zvornika.

Naša Aida danas je studentica treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na Odsjeku za ekonomiju. Završetkom srednjoškolskog obrazovanja Aida je proglašena učenicom generacije, a posebno se istakla na polju književnosti zbog izvanrednih rezultata koje je postizala, pa je i na literarnom takmičenju Fondacije Hastor osvojila treće mjesto. Svoju nadarenost i ljubav prema pisanoj riječi pokazuje kroz volonterski angažman u redakcijskom timu Fondacije Hastor u kojem nesebično i vrijedno iz mjeseca u mjesec vrijedno nastoji donositi što bolje i ljepše priče. U nastavku pročitajte kako izgleda volontiranje u ovom timu iz Aidine perspektive:

Volonterski sati u redakcijskom timu nešto su izazovno, drugačije i, rekla bih, baš ono što mi je bilo potrebno. Pisanje mi je oduvijek bilo samo jedna vrsta hobija, ali dobiti priliku da to unaprijedim, činilo se nevjerovatnim. Na početku je bilo teško, ali sam nastojala sam dati sve od sebe jer mi se takav princip volontiranja u Fondaciji Hastor odmah svidio. Svaku sugestiju i komentar nastojala sam odmah usvojiti te sam se trudila da u narednim tekstovima popravim sve ono što je bilo potrebno. Naravno, bitno je istaknuti i da su svi članovi tima uvijek bili na raspolaganju da pomognu i udijele poneki savjet.

Aida svoje volonterske sate ispunjava i u Klubu za edukaciju. Kako navodi, volontiranje u oba tima izuzetno je zahtjevno, posebno u mjesecima kada se zadaci povećavaju i volontiranje postaje intenzivno, no sve to podstiče je da već sada pravilno balansira svoje vrijeme i obaveze. Volontiranje u Klubu za edukaciju fokusirano je na rad i komuniciranje s djecom. Aida mjesečno dobija određeni broj informacija i radionica kojima treba koordinirati obavještavajući mlađe stipendiste o terminima edukativnih radionica i prosljeđujući informacije mentorima. Iako je ovaj vid volontiranja relativno nov za nju, prethodno iskustvo u volontiranju s učenicima omogućilo joj je da efikasno komunicira i objasni svrhu rada. Aida se trudi u oba tima djelovati podjednako intenzivno, svjesna da je još uvijek mlada i da je razvoj vlastitih vještina ključan te da rad na sebi uvijek treba biti prioritet:

Nisam mogla ni pretpostaviti kakvu ulogu će Fondacija Hastor imati u mom životu. Od trinaestogodišnje djevojčice do uskoro dvadesetdvogodišnje djevojke Fondacija me pratila u stopu. S njom sam, u pismima koje sam nekada slala, dijelila sve svoje uspjehe, sve drage trenutke, ali i tugu. Samopouzdanje je raslo iz dana u dan, rađala su se nova prijateljstva te se i moje znanje podizalo na jedan novi nivo. Danas se mogu samo osvrnuti na sve to i zahvaliti Fondaciji Hastor na onome što imam i što su mi pružili. Poručit ću da ću nastaviti nizati uspjehe kako bih se, barem na neki način, odužila za sve ono što je meni pruženo.