Vuk Solaković, mladi šahista iz Bijeljine, nije običan tinejdžer. Vuk ima petnaest godina i već je u ranoj dobi pokazivao interes za šah, igru koja mu je otvorila vrata uspjeha i oblikovala njegov karakter. Njegov put počeo je jednostavnom znatiželjom prema šahovskoj garnituri njegovog oca, a on danas iza sebe ima preko 100 šahovskih turnira, 50 osvojenih medalja i status jednog od najperspektivnijih mladih šahista u regiji.

Međutim, otkud Vuk među šahovskim figurama? Kao četverogodišnjak ušao je u svijet šaha zahvaljujući očevom strpljenju i želji da svom sinu prenese osnove ove drevne igre. Od prvog trenutka Vuk se zaljubio u šahovske figure i ploču sa 64 polja. S obzirom na to da mu je šah brzo postao više od igre, s pet godina počeo je trenirati. Vukova posvećenost šahu ubrzo je donijela rezultate – sa samo šest godina učestvovao je na prvim turnirima:

Do sada sam učestvovao na preko 100 raznovrsnih šahovskih turnira u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Na svim takmičenjima osvojio sam preko 50 medalja za prva tri mjesta. Treniram i nastupam na takmičenjima ispred Šahovskog kluba Sveti Georgije iz Bijeljine čiji sam član.

Naš mladi tinejdžer-genije uspješan je i na drugim poljima. Osim što je uspješan šahista, Vuk je i uzoran učenik. Kao učenik Osnovne škole Sveti Sava iz Bijeljine bio je član školskog šahovskog tima, s kojim je učestvovao na brojnim školskim takmičenjima. Njegova školska ekipa osvojila je brojne medalje, a Vuk je proglašen sportistom generacije. Šah mu je, kako kaže, pomogao da razvije sposobnosti koje su mu olakšale savladavanje školskih obaveza, a njegov trud nagrađen je Vukovom diplomom:

Poznato je da šah višestruko unapređuje razvoj mozga kod djece i mladih. Vjerujem da mi je šah dosta pomogao da tokom školovanja u osnovnoj školi bez velikog napora savladavam sve nastavne sadržaje, da imam sve odlične ocjene od 1. do 9. razreda i da postanem nosilac poznate Vukove diplome.

Jedna od najvažnijih stvari koju je šah Vuku donio jeste prilika da stekne mnoga prijateljstva s vršnjacima širom Bosne i Hercegovine i regiona. Iako su oni često njegovi rivali na crno-bijeloj šahovskoj ploči, van nje postali su dobri omladinci, učenici i sportisti koji dijele zajedničke vrijednosti i ljubav prema igri. Na putovanjima zbog šahovskih turnira Vuk je imao priliku posjetiti različite krajeve, upoznati ljude i proširiti svoje vidike, što mu je pomoglo da postane samostalniji i zreliji.

Međutim, šah može biti i usamljenički sport, kako je rekao Svetozar Gligorić, jedan od najvećih šahista s naših prostora: Šah je borba sa samim sobom. Zbog toga se Vuk uvijek trudio razvijati i druga interesovanja. Počeo je s džudom, a zatim se posvetio fudbalu, sportu koji mu je pomogao da izgradi timski duh i nauči vrijednosti kolektivne igre. U Pionirskoj ligi Republike srpske igrao je za OFK Zenit iz Bijeljine, gdje je u jednom trenutku postao i kapiten svoje ekipe. Trenutno, s mnogo entuzijazma, trenira kik-boks, nastavljajući da istražuje različite sportove i izazove.

Vuk je ovog ljeta upisao Tehničku školu Mihajlo Pupin u Bijeljini, smjer Elektroenergetika. S osmijehom govori o svom izboru, svjestan važnosti energije kao resursa budućnosti. Odlučan je u namjeri da postane stručnjak u oblasti koja će igrati ključnu ulogu u svijetu koji dolazi:

Iako su i dalje popularni IT smjerovi, svi kompjuteri rade uz pomoć električne energije. Malo šaljivo želim reći da je energija glavni resurs naše planete i bit će, zasigurno, još važniji, tj. energetska zanimanja postat će još konkurentnija na tržištu rada.

Iako je Vuk posvećen brojnim obavezama i intenzivnim treninzima, trudi se voditi život običnog tinejdžera. Njegov svakodnevni ritam uključuje izlazak s društvom, gdje uživa u druženjima i opuštanju. Pored toga, Vukova strast je i čitanje knjiga.

Na pitanje šta za njega predstavlja Fondacija Hastor, Vuk Solaković ističe da je to izuzetno važna organizacija koja pruža značajnu podršku uspješnim učenicima. On naglašava da Fondacija ne samo da pomaže finansijski već i motivira mlade ljude da se nastave baviti sportom koji vole i da se nastave isticati u školi. Ova podrška omogućava mladima da se fokusiraju na svoje ciljeve, bilo da je riječ o postizanju odličnih rezultata u školi ili o usavršavanju u sportu. Vuk ističe da mu je, zahvaljujući Fondaciji Hastor, pružena prilika da nastavi sa svojim sportskim i obrazovnim ambicijama.

Ponosni smo na naše nadarene stipendiste kakav je Vuk i radujemo se svim njegovim uspjesima u budućnosti.