Marljivi i vrijedni stipendisti Fondacije Hastor uvijek se ističu u svom okruženju predstavljajući Fondaciju Hastor u najljepšem svjetlu. Iako znamo da je Fondacija riznica uspješnih, upornih i ostvarenih ljudi, ovomjesečni alumnista Dino Habib otkrit će nam još jednu priču i poveznice koje su mu pomogle da od prvog dana – kada je postao stipendista pa sve do današnjeg uposlenika ASA grupacije, raste na svim životnim poljima.

Dino je postao stipendista tokom svojih studentskih dana, na drugoj godini fakulteta. Dolazi iz kraljevskog grada Jajca, gdje završava i svoje srednjoškolsko obrazovanje nakon čega upisuje Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Za Fondaciju Hastor saznao je preporukom brata i njegovog druga, koji je te godine predao aplikaciju za stipendiranje. Dinin period stipendiranja obilježili su mentorski sastanci s učenicima osnovnih i srednjih škola koji su sa sobom nosili veliki nivo odgovornosti, odricanja te mnogo iskustva i izmamljenih osmijeha. Tokom volonterskih sati mnoga srca se povežu, neki kontakti ostaju trajni, a to na kraju bivaju bogatstva koja dobijamo kroz našu Fondaciju. U najljepšem su sjećanju Dini ostala pisma stipendista koji su hvalili Dinin rad i organizaciju, te sve vještine i ljubav koju je prenio na njih, baš kako to čini uzoran i plemenit mentor. Kako kaže sam Dino, to je bila i njegova najveća radost.

Dino je trenutno uposlenik kompanije ASA Šped, gdje je počeo raditi nakon obuke Program razvoja pripravnika Fondacije Hastor 2012. godine, koja je ujedno predstavljala i životnu prekretnicu za ovog mladog pripravnika.

Kroz narednih nekoliko godina Dino se vidi na poziciji s koje će moći direktno pomagati drugima da što brže i kvalitetnije steknu nove vještine i preuzmu dio njegovog bogatog radnog iskustva koje će im pomoći u daljem radu. Fondacija Hastor za njega predstavlja drugu porodicu, a kroz prepričavanje svojih sjećanja s osmijehom na licu spominje prve volonterske sate i prva poznanstva koja je tu stekao. Kako i sam kaže, to je neprocjenjivo iskustvo i jedno od najljepših sjećanja na vrijeme u kojem je studirao.

Dino je za kraj ostavio i poruku na nove generacije stipendista Fondacije Hastor:

Uvijek trebate davati svoj maksimum bez obzira na to o kojoj prirodi posla se radi. Radite to s ljubavlju jer se životne prekretnice dešavaju preko noći, a vaš trag ostaje vječan. Imajte dozu razumijevanja, tolerancije i podrške prema drugima jer se kroz trud, rad i zalaganje vidi rad i cjelokupne Fondacije Hastor. Budite žedni znanja i pratite svoje snove. Ovu istu rečenicu poručih sebi na početku fakulteta i svoje karijere. Mogu vam reći kroz svoj primjer da se pokazala ispravnom.