Svakog mjeseca studenti stipendisti Fondacije Hastor imaju jedan izuzetno odgovoran i poseban, možda i najposebniji, zadatak, a to je volontiranje s mlađim stipendistima. Taj zadatak nije nimalo lagan jer naši volonteri svakog mjeseca pripremaju sastanke koji će biti zanimljivi i korisni učenicima i pomoću kojih će se pripremiti za sve ono što ih u budućnosti čeka. U našoj rubrici Male priče velikih volontera ovoga mjeseca donosimo inspirativnu priču volonterske grupe iz Bugojna.

Amila Gvozden, Enida Ugarak i Esmir Karašin volontiraju s učenicima srednje i osnovne škole iz Bugojna. U ovom mjesecu naša tri vrijedna mentora uvest će nas u svoj svijet volontiranja i pokazati nam kako to mlađe stipendiste motivišu i podstiču na bolja djela. Amila nam ističe kako nije jednostavno volontiranje učiniti zanimljivim za sve mlađe stipendiste, međutim, Fondacija Hastor od svojih početaka promovira volonterski angažman i pomaganje drugima te nastoji tome podučiti svakog svog stipendistu.

Prema tome, kako bi aktivnosti ove grupe predstavili u što boljem svjetlu, priču ćemo započeti s nekoliko riječi Nihada Mekića, našeg stipendiste i člana volonterske grupe iz Bugojna:

Volontiranje mi je super iskustvo, povezujem se s drugim ljudima, a u isto vrijeme se i zabavljam. Na volontiranju smo imali temu Fizička aktivnost te smo zajedno pričali kako ona utječe na naše samopouzdanje.

Nihad navodi i da su na kraju sastanka radili vježbe kao i održali kratku diskusiju o važnosti fizičke aktivnosti kako za psihičko tako i za fizičko zdravlje, što  mu je dodatno ukazalo na to da se čak i neke naizgled obične teme mogu pretvoriti u zabavne. Volontiranje na terenu u mentorskim grupama jedna je posebna i izazovna aktivnost, gdje učenici imaju priliku steći nova iskustva, pomoći svojoj zajednici i možda već sutra sami pokrenuti nešto slično.

Naša mentorska grupa iz Bugojna u ovom mjesecu odlučila je da kroz volontiranje u lokalnoj zajednici očisti školska dvorišta i parkove prije početka nove školske godine. Time, kako mentori ističu, podižu svjest kod mlađih stipendista te ih uče da sutra budu ljudi koji će štititi svoj okoliš jer, kako kaže Lav Tolstoj: Jedan od prvih uslova sreće je da se ne prekine veza između čovjeka i prirode.

Na volontiranju smo čistili dvorište oko škole i mentori su nam ukratko ispričali o recikliranju i njenoj važnosti. Bilo mi je zanimljivo jer sam saznala neke nove stvari koje su veoma bitne za nas kao mlade osobe. Radujem se svakom budućem sastanku s našim mentorima, poručila nam  je i Adela Kero, stiepndistica volonterske grupe iz Bugojna.

Volontiranje se privodilo kraju, a zahvaljujući vrijednim stipendistima otpada je bilo sve manje. Ubrzo je školsko dvorište poprimilo svoj prvobitni izgled, a osmijesi na licima učenika bili su veći nego ikada. Pored navedenih aktivnosti, ova ekipa navela je i da kraj svakog sastanka iskoriste da pogledaju i podcast Fondacije Hastor nakon čega s učenicima diskutuju o temi podcasta. Amila, jedan od vrijednih mentora, poručila je nekoliko rečenica:

Naš trud i zalaganje kako na obrazovnom tako i na životnom putu neće ostati neprimjećen, a samo jedan od primjera kako možemo biti nagrađeni za naš trud jest sama finansijska podrška koju dobijamo od Fondacije Hastor. Potrudite se i pridružite se velikoj grupi mladih volontera koje iz godine u godinu spaja Fondacija Hastor.

Važnost volontiranja prožima se od početka ovog teksta jer naši veliki volonteri pokazali su kako se to volonterski sati iskorištavaju maksimalno uz smijeh, zabavu i učenje. Poruka naše volonterske grupe iz Bugojna je da iskoristimo svaku priliku za volontiranje jer svaka ta prilika nosi nova iskustva i čini svijet boljim mjestom za život.