Alija Čakić – Moraš da budeš svoj!

Na literarnom konkursu „Poslanik u mom srcu“ koji je organizovala nevladina organizacija „Svetionik“ iz Novog Pazara Alija Čakić je osvojila drugo mjesto. Alija je studentica druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a stipendistkinja Fondacije Hastor je od 2010. godine. Po završetku konkursa, u januaru 2015. godine održana je književna večer, kojoj Alija, nažalost, zbog udaljenosti i drugih obaveza nije mogla prisustvovati.

Ova vrijedna stipendistkinja iza sebe ima niz objavljenih radova na web-magazinima „Moje sunce“ i „Glas naroda“ te na portalima akos.ba – Asocijacija za obrazovanje, kulturu i sport i akom.ba – Aktivna bošnjačka mreža. Učesnica je mnogih literarnih konkursa i debata. Pisala je za srednjoškolski list „Nedžm“. Posebno ističe osvojeno drugo mjesto 2012. godine u Mostaru na susretu Dani bh. medresa.

Od Alije smo navikli samo na pozitivne stvari, pa tako od nje očekujemo uvijek samo najbolje:

(…) kada želiš posegnuti za perom, i iznijeti nešto na hartiju, moraš dobro odvagati svaku misao, a tek šta da se priča o riječima. Kada pišeš, u najmanju ruku si pisac, jednostavno moraš da budeš matematičar – koji sabira i oduzima šta spojiti, a šta ne; fizičar – koji dokazuje višu silu; hemičar – koji eksperimentiše vezu između dva slova, moraš da budeš astronom – često se misli nađu među sferama svemira, a treba da budeš i geografičar, da uspostaviš pravilno granice među redovima, ili jednostavno da ih pokidaš. Koliko moraš da budeš svoj, isto toliko moraš da budeš svačiji. Najkraće rečeno – moraš da budeš pozitivno lud, kako bi smogao snagu da poneseš breme poljuljanih osjećaja, i nerazriješenih misli (…).

Lejla Karić