Dašak umjetnosti u doba pandemije: Online izložba „Grafički listovi slikara“

Online izložba “Grafički listovi slikara” predstavlja prvomajski dar studenata II, III i IV godine, svima kojima je, u ovim neobičnim vremenima koja su nas zadesila, umjetnost potrebna kako bi pomogla da prevladamo svakodnevnicu i na trenutak vratimo sjećanje na dane kada nam je bilo dostupno da nas obuzme aura umjetničkih djela, što se danas čini kao nedostižan luksuz.

S tim ciljem, studenti Odsjeka slikarstvo, među kojima su i stipendisti Fondacije Hastor Ana Milijević i Kemil Bekteši, odlučili su da svijetu koji se preko noći promijenio, bar nakratko, stvore privid normalnog, nekadašnjeg života.

Naša stipendistica Ana Milijević online izložbu „Grafički listovi slikara“ opisuje sljedećim riječima:

„Na izložbi će biti prikazana djela nastala u različitim grafičkim tehnikama, visokog i dubokog tiska. Osnovna razlika među njima jeste u postupku tiskanja i pripremi grafičkih matrica. Za buduće slikare, prilagoditi se ovom načinu rada, bio je izazov koji smo rado prihvatili. Umjesto nanošenja boje kako smo prethodno navikli, na platno, drvo ili druge nosioce koji su nam omogućili da intervenišemo direktno, ovog puta, nanosili smo je na matrice, koje je prethodno potrebno pripremiti koristivši se različitim grafičkim tehnikama, kreiravši duboku ili ispupčenu površinu. Sve više, bili smo povezani sa novim svijetom grafike, koji nam se na početku činio stran. Ispitujući i pomjerajući njegove granice kreirali smo djela, unutar kojih smo se trudili razmišljati poput grafičara, no unoseći naše prethodno slikarsko iskustvo.

Ukoliko bismo opisali slikarstvo jednom riječju, vjerovatno bi prva asocijacija bila boja. Za grafiku bi to bila linija. Mislim da iza nas treba ostati ovakva stroga podjela, koja nas odvlači od kreacije, te nam stvara okove čiji smo robovi, zarobljeni unutar jednog načina kreiranja umjetnosti. Smatrajući da je pojam umjetnosti isuviše širok, nikad dovoljno istražen, nismo dopustili da je posmatramo otvorivši samo jedna vrata, vrata slikarstva. Naš pogled je sada osvježen, a umjetnost je otvorena za još jedan beskraj mogućnosti.“