U četvrtak, 28. aprila u ASA Art galeriji je svečano otvorena likovna izložba „Decenija radosti“. Ovo je prvi u nizu događaja kojima će Fondacija Hastor ove godine obilježiti svoj jubilej, deceniju postojanja i stalnog ulaganja u obrazovanje, izvrsnost i napredak.

 

Sve prisutne prvi je pozdravio Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor, koji je prisutnima pobliže objasnio značaj izložbe i cijele ove jubilarne godine za Fondaciju Hastor. Tokom uvođenja u program, Seid je predstavio veoma bitnu i uveliko zaslužnu osobu za uspjeh, napredak i značaj Fondacije, a to je naš dragi učitelj Ramo. Kroz kratki govor, učitelj je otkrio sam začetak ideje za Fondaciju Hastor, koja je kroz dugogodišnji rad ostvarila veliki napredak i uspjeh. U znak zahvale u svoje ime i ime cijele Fondacije, Mehmed Mehić, stipendista Fondacije je učitelju uručio poklon, svoj umjetnički rad u koji je uložio mnogo truda.

Među izloženim likovnim radovima naših stipendista, također su izloženi i radovi Udruženja likovnih umjetnika BiH s kojima je i organizovana ova izložba. Akademski slikar Muhamed Ćeif, jedan od članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, je predstavio međunarodnu umjetničku koloniju Počitelj koja okuplja umjetnike iz cijele zemlje i svijeta. Udruženje likovnih umjetnika BiH je osnivač ove umjetničke kolonije.

Gosti su uživali dok su razgledali izložene radove. Izložba je bila obogaćena muzičkim performansima naših stipendista, a svima se posebno svidio nastup naše stipendistice Adne Oraščanin, učenice osnovne škole, čija je izvedba na harmonici bila nagrađena velikim aplauzom.
Svi prisutni, među kojima su bili i vrhunski likovni umjetnici, su pokazali oduševljenje i dali pozitivne kritike za ovaj događaj i radove koji su izloženi. Fondacija Hastor je uistinu ponosna što su dio nje ovako talentovani mladi umjetnici. Nakon ovoga, uslijedit će niz događaja koji će biti održani u periodu od aprila do septembra povodom 10 godina postojanja Fondacije Hastor.

M. Pišković