Devetnaest medalja za stipendistkinje Fondacije Hastor

U periodu od 18. do 23. jula održano je Global Round takmičenje, u okviru svjetskog takmičenja World Scholar’s Cup. World Scholar’s Cup jedinstveno je takmičenje koje okuplja učenike osnovnih i srednjih škola iz cijeloga svijeta koji se, sukladno svojim uzrastima, natječu u različitim disciplinama društvenih nauka. Koncept ovog takmičenja osmišljen je tako da od učesnika zahtijeva logičko promišljanje i kombinaciju svih stečenih znanja. Ovogodišnje Global Round takmičenje održano je u grčkoj prijestolnici Atini, gdje je učešće uzelo preko dvije hiljade učesnika iz 52 različite zemlje svijeta. Učešće u ovom prestižnom takmičenju uzele su i naše stipendistkinje Anisa Karić, Dina Karić i Amina Višća pod mentorstvom direktora Fondacije Hastor, Seida Fijuljanina.

Naše stipendistkinje Anisa, Dina i Amina osvojile su ukupno devetnaest medalja (zlato i srebro) čime su se automatski kvalifikovale na “Tournament of Champions” takmičenje koje se svakog novembra održava na Yale univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon povratka iz Grčke, Amina, Dina i Anisa sabiru utiske. Iako je zahtijevao mnogo truda i odricanja, priznaju kako im je ovo jedan od najljepše provedenih ljetnih raspusta. Prilika da se takmiče, debatuju, druže i upoznaju sa vršnjacima iz cijeloga svijeta je za naše tri djevojke bila izuzetno dragocjena. Anisa Karić nije krila oduševljenje, pa našoj Redakciji prenosi svoje utiske.

“Otkako smo došle u Sarajevo, pokušavamo da saberemo utiske i da se odmorimo, i pored svega što se desilo, pored toliko stvari koje su se desile, jednostavno ne postoji dovoljno dobra riječ da se opiše WSC, ili da se opišu emocije koje smo doživjele i koje i dalje ne miruju. Ukratko, presretne smo što smo uspjele da se plasiramo na “Tournament of Champions”. Iako se to danas čini jako daleko, to bi definitivno bilo još jedno predivno, nezaboravno iskustvo.

Za kraj, još jednom želim da se zahvalim, u ime moje sestre Dine, prijateljice Amine, i svoje ime Fondaciji Hastor na ukazanoj prilici. Hvala vam od srca!”

Snovi naše tri stipendistkinje ostvarili su se zahvaljujući trudu i vremenu koje su nesebično posvetile stjecanju novih znanja, a uspjesi koji su došli nakon toga ne predstavljaju ništa drugo do plodova stečenog znanja. Devetnaest osvojenih medalja uistinu je impresivan uspjeh, ali on nije nedostižan ukoliko se upustimo u pustolovinu stjecanja novih saznanja. World Scholar’s Cup je takmičenje koje od svojih učesnika zahtijeva da znanje, pored formalnog, stječu i neformalnim putem, a visok stepen radoznalosti i opće informisanosti karakteristika je njegovih učesnika.

Ukoliko volite da tragate za znanjem, radoznali ste, volite historiju, društvene nauke, vješti ste u debatovanju ili kvizovima, volite da čitate ili pišete, World Scholar’s Cup je idealna prilika za vas, a Fondacija Hastor svojim zainteresovanim stipendistima pruža priliku da se uključe u ovo prestižno takmičenje i postanu dio pobjedničkog tima.

 

Džulisa Otuzbir