„Do good and do well“: životna priča Vernise Rejhan

U subotu, 09.12.2017. godine,  je u sjedištu ASA Prevent grupacije održan decembarski mjesečni sastanak studenata stipendista Fondacije Hastor. Životna priča u službi motivacije česta je tema naših mjesečnih druženja, pa je tako i ovomjesečni sastanak obilježila životna priča naše današnje gošće.

U vrijeme kada većina mladih silno želi otići u zemlje zapadne Evrope, u potrazi za boljim poslom i životom, oni koji dolaze u BiH kako bi znanje i iskustvo iskoristili u rodnoj zemlji, gotovo su nepoznanica. Stoga je i ova priča koja nas vodi do naše današnje gošće, Vernise Rejhan, operativne direktorice u bh. predstavništvu švedske kompanije Softhouse u Sarajevu, priča koja treba biti primjer kako čovjek treba da vjeruje u svoje sposobnosti i da bude svjestan vlastitih mogućnosti.

Vernisa je na poziciju direktorice u ovu IT – kompaniju došla s veoma poželjnog radnog mjesta u Stockholmu. Prethodno je bila zaposlena u kompaniji Scandinavian Airlines (SAS), gdje je radila kao savjetnica za središnji menadžment s pospješivanjem djelatnosti.

Pored toga što obnaša funkciju operativne direktorice u pomenutoj kompaniji, Vernisa je član Upravnog odbora BiH Futures Foundation, član je organizacije APU Network BiH, te inicijator foruma Leaders Tribe BIH.

Rođena je u Donjem Vakufu gdje provodi djetinjstvo i odakle s majkom i sestrom početkom rata odlazi u Hrvatsku, s planom da se ubrzo vrate kući. No, put ih je godinu kasnije odveo u Švedsku u kojoj je živjela sve do januara ove godine.

Do pozicije operativnog direktora u jednoj uspješnoj IT kompaniji Vernisa je prešla dug put. Prvo radno iskustvo stekla je sa samo 15 godina, zahvaljujući švedskom sistemu koji omogućava mladim ljudima da veoma rano počnu stjecati radna iskustva. Tokom svog školovanja radila je na mnogim studentskim poslovima, od kojih izdvaja posao njegovateljice u staračkom domu koji ju je, kako kaže, naučio da cijeni život i prilike koje joj se pružaju. Razni poslovi koje je obavljala tokom i poslije završenog studija, doveli su je do prvog ozbiljnog zaposlenja, najprije u kompaniji Telge Energi, a zatim u švedskoj aviokompaniji, Scandinavian Airlines. Prilika za angažman u Bosni i Hercegovini ukazala joj se kroz ponudu za zaposlenje u predstavništvu kompanije Softhouse u Sarajevu što Vernisu, zajedno sa svim njenim vještinama stečenim na različitim radnim mjestima, nakon 25 godina dovodi u Bosnu i Hercegovinu.

Vernisin povratak u Bosnu i Hercegovinu ogromni je dobitak za naše društvo, a njena životna priča našim stipendistima je poslužila kao motivacija i nadahnuće za nastavak puta ka uspjehu. Ono što su stipendisti danas imali priliku naučili jeste da je do ostvarenja našeg krajnjeg cilja potrebno preći mnogo stepenika, a svaki pređeni stepenik nas obogaćuje novim iskustvima, znanjima i poznanstvima, a okružiti se pravim ljudima presudno je za kreiranje zdravog okruženja koje će nas potaknuti na uspjeh, poručila je Vernisa.

 

Džulisa Otuzbir