Edinova “mekana” priča

Srednjoškolac Edin Maslo jedan je u nizu mladih ljudi s idejom o poduzetništvu, ali jedan od rijetkih koji se usudio na konkretan korak – pokretanje vlastitog biznisa. Ima samo 19 godina, odličan je učenik Srednje građevinsko – geodetske škole u Sarajevu, a stipendistom Fondacije Hastor postaje u septembru 2017. godine.

Kako otkriva, dugo vremena razmišljao je o pokretanju malog biznisa, a ova ideja konačno je pretočena u konkretan korak prije dva mjeseca kada Edin nabavlja prve materijale za proizvodnju ukrasnog namještaja.

„Kao srednjoškolac u Sarajevu, ovom gradu brzog života, uvidio sam potrebu za većim džeparcem od onog koji dobijam. Nisam se želio izdvajati iz društva, ali još veći problem bilo mi je dodatno opteretiti oca s kojim živim. Dosta vremena provodio sam na Internetu i shvatio da se finansijski mogu podržati nekim svojim malim biznisom. Prije otprilike dva mjeseca odlučio sam da nabavim određene količine ukrasnih jastuka, taburea i „puff“ fotelja, s nadom da ih proizvodim po narudžbi i preprodajem i tako zaradim koju markicu. I trenutno, moja zamisao počinje se pretvarati u stvarnost“, kazuje nam Edin.

Ovako započinje Edinova „mekana“ priča. Vođen svojom idejom, osniva brend „Mekano“ koji se bavi proizvodnjom i prodajom ukrasnog namještaja, s namjerom da prema želji kupca ukrasi dom i učini ga ugodnijim za boravak.

S obzirom da je tek nastao, „Mekano“ je brend u razvoju i potrebno je još dosta posla kako bi se, kako Edin kaže, razvio u veći izvor njegovih finansija. Priznaje da je svaki početak težak, ali da ni u kom slučaju neće odustati i da će nastaviti na razvijanju svog malog biznisa za koji se nada da će se uskoro proširiti. „Zapravo, svoj uspjeh vidim u obimu ponude „Mekano“ svojim kupcima, jer ako želimo nešto uraditi i prodati, trebamo se dopasti većem broju ljudi“, govori Edin.

Za redakcijski tim Fondacije priznaje da mu je drago što su Fondacija Hastor i njeni stipendisti prepoznali njegov rad i nada se da će ga podržati i u daljem radu:

„Svakako se nadam da će „Mekano“ postati prepoznatljiv brend u godinama koje su pred nama. To otvara mogućnost da mi se možda baš neko iz Fondacije Hastor pridruži u mojim poduzetničkim planovima. Stoga, sve bih vas zamolio da lajkate, podijelite i pozovete prijatelje da lajkaju moju facebook stranicu „Mekano“ jer je to, nadam se, jedan od mojih puteva ka uspjehu.“

Edin se posebno zahvaljuje njegovim mentorima Tesnim Karišik i Anesu Pajiću koji su prepoznali njegov rad i izvijestili redakcijski tim Fondacije Hastor o tome.

Pozivamo sve stipendiste i prijatelje Fondacije Hastor da podrže našeg stipendistu Edina Maslu i njegov brend „Mekano“ tako što će lajkati, podijeliti, ili pozvati prijatelje da lajkaju njegovu facebook stranicu „Mekano“ (https://www.facebook.com/Mekano-282006605664650/).

Našem Edinu želimo puno uspjeha i vjerujemo da će „Mekano“ postati prepoznatljiv brend, te da ćemo u budućnosti svoje domove ukrašavati proizvodima ovog brenda.

Džulisa Otuzbir