Fondacija Hastor dodijelila 15 dodatnih studentskih stipendija

Decembar je mjesec čarolije i darivanja. U Fondaciji Hastor vlada praznično raspoloženje. U duhu prazničnog darivanja i u skladu sa svojom misijom, Fondacija Hastor odlučila je dodijeliti dodatne stipendije za studente sa bosanskohercegovačkih univerziteta.

Nakon objavljenog Konkursa za dodjelu studentskih stipendija, u periodu od 14.10. do 31.10.2015. godine pristiglo je 278 prijava. Proces selekcije je vodila HR specialist Merima Zukić, bivša stipendistica Fondacije Hastor. Osnovne uvjete Konkursa ispunjavalo je 199 kandidata te je za 199 kandidata izvršeno bodovanje putem softvera. Nakon izvršenog bodovanja utvrđeno je da 49 kandidata ima najveći broj bodova te su pozvani na prvi intervju. Nakon prvog intervjua, 21 kandidat dobio je priliku za finalni intervju. U finalnom intervjuu su članovi Komisije za dodjelu stipendija Fondacije Hastor razgovarali sa 21 kandidatom te odabrali 15 najboljih kandidata.
Tako je 15 najboljih kandidata, potpisivanjem Ugovora o stipendiranju, postalo dio Fondacije Hastor i dobilo priliku za ostvarenje svojih snova i jednu ogromnu potporu na putu ka uspjehu.

“Svi kandidati koju su ušli u uži krug selekcije su izuzetno uspješne mlade osobe, s velikim ambicijama. Međutim, uspjeh koji postižu ih ne sprečava da budu i društveno angažovani, a ta dva segmenta su upravo ono što Fondacija Hastor najviše vrednuje. Neke od priča koje smo čuli zaista fasciniraju: od mladića koji je dvije godine radio kao konobar kako bi uštedio za školarinu do mladića koji do 2017. planira osnovati vlastiti elektronički laboratorij. Nešto što se provlači kroz sve životne priče naših kandidata jeste činjenica da svi rade ono što vole i vjeruju da će ih bez obzira na sve, posvećenost, trud i upornost dovesti do željenog cilja. Radujemo se što ćemo imati priliku podijeliti misiju Fondacije Hastor upravo s ovim mladim ljudima iz različitih dijelova BiH te da će zajedno sa nama nastaviti s ostvarivanjem vizije Fondacije Hastor“, kaže Nadira Berbić.

Ove godine, Fondacija Hastor stipendira 280 novih učenika i 15 novih studenata širom BiH, tako da će u 2015/2016. podržati školovanje blizu 1400 učenika i studenata iz svih dijelova BiH.

Dž. Otuzbir