Fondacija Hastor: Mjesto učenja, druženja i kreativnosti

U subotu, 15. juna 2019. godine, Velika sala Asa Prevent Grupacije bila je mjesto okupljanja studenata/stipendista Fondacije Hastor, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Studenti su i ovaj put prešli stotine kilometara kako bi prisustvovali još jednom druženju mladih ljudi koji zajedno sa Fondacijom Hastor aktivno rade na svom razvoju, kao i razvoju svojih lokalnih zajednica.

Mjesečni sastanak je, kao i obično, zbog velikog broja prisutnih održan u dvije grupe. Svi prisutni su imali priliku poslušati dvije prezentacije iz oblasti genetike i bioinžinjeringa te učestvovati i uživati u kreativnom kvizu općeg znanja.

U prvom dijelu prisutnima  se obratila stipendistica Dina Osmanović, studentica treće godine Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, koja je na vrlo vješt način stipendistima govorila o genetički modifikovanim organizmima u hrani, DNK molekulu, o državama koje su odobrile GMO proizvode, o samom postupku genetskoga modificiranja te pozitivnim i negativnim učincima svega. Stipendisti su sa oduševljenjem slušali predavanje te su Dinu naposlijetku nagradili velikim aplauzom i mnoštvom pitanja vezanih za pomenutu temu.

Potom je uslijedilo izlaganje stipendiste Kenana Krakovića, također studenta Internacionalnog Burch Univerziteta, koji je studentima podrobno približio CRISPR metodu, objasnio značenje samog pojma te kako se može upotrijebiti u tretmanu raznih bolesti, a potom je govorio o bolestima uzrokovanim genetskim poremećajima te o vakcinaciji. Kenan je od strane studenata dobio mnoštvo pitanja te je vješto pokrenuo interakciju na temu predavanja o kojoj je pričao.

U završnom dijelu sastanka studenti su podijeljeni u timove i kroz kreativan i interaktivan kviz pokazali su svoje opće znanje. Svaki tim je imao zadatak da osmisli originalni naziv za svoju grupu. Potom su svima postavljana pitanja općeg znanja, a stipendisti su svoje odgovore pisali putem aplikacije. Imali su mogućnost pratiti rezultate što ih je još više motivisalo na takmičenje i timski rad. Do samog kraja bilo je neizvjesno koja grupa će odnijeti pobjedu , odnosno ko će imati najviše tačnih odgovora i osvojenih bodova. Pobjednici su nagrađeni čokoladom.

Edukativno, kreativno i zabavno – ovako je protekao još jedan sastanak stipendista Fondacije Hastor.

Razim Medinić