Fondacija Hastor: mjesto uspjeha i zajedništva

U subotu, 9. februara, sjedište ASA Prevent grupacije u Sarajevu, bilo je mjesto okupljanja najvećeg broja studenata-stipendista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Neki stipendisti su svoj put započeli u 4 sata ujutro, a sve kako bi na vrijeme stigli u sjedište Fondacije Hastor i kako bi taj dan iskoristili na pravi način: stekli nove vještine i znanja, razmijenili različita iskustva sa ljudima istoga interesovanja i osjetili čari zajedništva kojih u ovoj organizaciji ne manjka. Na samome početku prisutne je pozdravio učitelj Ramo koji je u nastavku sastanka održao izlaganje iz oblasti kojom se bavi cijelog svoga života, a to je pedagogija, odgoj i obrazovanje. Bilo je tu riječi o mnoštvu pedagoških i odgojnih mudrosti, ali i univerzalnih ljudskih vrijednosti o kojima su prisutni imali priliku slušati od eminentnog izlagača iz ove oblasti. Prisutni stipendisti su se javljali za komentar i tako upotpunili predavanje iznijevši svoje stavove i osvrt na temu o kojoj je bila riječ.

U nastavku sastanka novi stipendisti Fondacije su se predstavili prisutnima, a potom su svi stipendisti, podijeljeni u grupe, dobili zadatak. Svaka grupa je dobila po jednu temu, sa zadatkom da navede na koje se sve načine može realizirati navedena tema na volonterskim sastancima, ali i koje su sve koristi od usvajanja određenih vještina i znanja. Neke od tema su: učenje stranih jezika, prva pomoć, javni nastup, velikani bosanskohercegovačke umjetnosti i sporta itd. Po završetku zadatka predstavnici su izložili sve opaske do kojih su došli zajedno sa članovima svojih grupa, a ostali stipendisti su slušali, ali i sudjelovali u razmjeni mišljenja i raspravljali o temi o kojoj je bila riječ. Na kraju sastanka prisutni su sumirali utiske i preostalo vrijeme iskoristili za druženje i razgovor.

Razim Medinić