Garancija za uspjeh: sanjati, željeti i pružiti svoj maksimum

U subotu, 12. januara, u prostorijama ASA Prevent grupacije održan je prvi ovomjesečni sastanak studenata stipendista Fondacije Hastor. Čast nam je bila ugostiti našeg nekadašnjeg stipendistu Elvira Kadrića koji je nesebično podijelio svoja znanja i iskustva te uputio neprocjenjive savjete prisutnim mladim ljudima.

Studente su najprije pozdravili učitelj Ramo i direktor Fondacije Seid Fijuljanin te su prisutnima dali određene savjete i upute u vezi sa njihovim studijem i angažmanom u Fondaciji.

Nerijetko na mjesečnim druženjima stipendisti naše fondacije imaju priliku slušati predavanja mladih uspješnih ljudi koji važe za velike stručnjake u poslovnom svijetu, a koji s radošću prihvataju naš poziv da svoje znanje podijele pred velikom grupom studenata koji će uskoro zakoračiti na dinamično i nepredvidivo tržište rada.

Posebno nam je drago kada na ovim druženjima možemo ugostiti naše nekadašnje stipendiste, a danas uspješne mlade ljude, koji u svojim sferama djelovanja svakodnevno pomjeraju granice. Jedan od takvih profesionalaca je upravo Elvir Kadrić koji je prije nekoliko godina bio u poziciji naših sadašnjih stipendista i koji najbolje poznaje žeđ za znanjem i uspjehom koju dijele svi stipendisti Fondacije Hastor.

Stipendistom naše fondacije postao je kao srednjoškolac, davne 2007. godine u doba kada je učitelj Ramo lično posjećivao škole i pronalazio prve stipendiste. Status stipendiste zadržao je punih šest godina, no veza između Fondacije i ovog divnog mladog čovjeka ostat će neraskidiva još dugi niz godina.

Već pet godina zaposlenik je ASA Osiguranja, vodeće domaće osiguravajuće kuće koja brine o sigurnosti življenja i poslovanja svojih klijenata pružajući im maksimalnu zaštitu svojim proizvodima i uslugama. Za pet godina rada u ovoj osiguravajućoj kući napredovao je od pozicije pripravnika-saradnika za finansije do funkcije direktora sektora za finansije čiju dužnost trenutno obnaša.

Stipendistima je naročito bila zanimljiva Elvirova profesionalna putanja uzimajući u obzir činjenicu da je za relativno kratak vremenski period ostvario svoj san da bude najbolji u nekom finansijskom sektoru. No, ovaj izuzetno skromni mladić fokusirao je svoje izlaganje na Fondaciju koju velikim dijelom smatra zaslužnom za svoj uspjeh, a svoje znanje s prisutnim studentima podijelio je kroz dvije prezentacije. U prvoj prezentaciji govorio je o poslovnom bontonu, odnosno pravilima pisanja i slanja e-mail poruke. Pravila e-mail bontona važno je znati i pridržavati ih se kako bismo se njima predstavili na najbolji mogući način, bez obzira na to da li tražimo posao ili se obraćamo poslovnom partneru.

U drugoj prezentaciji predavač je govorio o ulaganju (zaduživanju) putem vrijednosnih papira na tržištu kapitala. Studenti koji nisu upoznati s ovim područjem imali su sjajnu priliku naučiti šta su to vrijednosni papiri, šta je tržište kapitala te koje su njegove karakteristike i učesnici.

U dijelu predviđenom za diskusiju prisutni studenti ekonomije su podijelili svoja mišljenja i znanja u vezi sa ovom tematikom, što je naročito oduševilo našeg predavača, ali i ostale studente.

Svojim mladim kolegama, stipendistima Fondacije Hastor Elvir je poručio da ne odustaju od svojih snova te da se svaki zacrtani cilj u životu može ostvariti ukoliko pružimo maksimum svojih mogućnosti. Na tom putu važno je da ne izgubimo sebe, a predanim radom i osobinama kojima nas Fondacija uči možemo itekako biti primjer drugima i potaknuti druge na djela koja će donijeti dobrobit našem društvu.

Džulisa Otuzbir