Krajem augusta pokrenuta je akcija pod nazivom „Ja sam Muzej“, kojom se želi skrenuti pažnja svim građanima ove države, a i međunarodnoj javnosti na tešku situaciji u kojoj se nalazi ova institucija. Muzej je zatvoren već tri godine, a slike njegovih zapečećenih vrata su obišle čitavu zemaljsku kuglu. Iako nemaju nikakvih primanja, radnici su nastavili dolaziti u ovu ustanovu i dežurati. Nastavili su čuvati instituciju koja se veže za identitet svakog čovjeka koji se izjašnjava ili osjeća kao građanin Bosne i Hercegovine. Ovoj akciji su se odazvali ljudi različitih profila, kako bi podržali rad muzeja i podsjetili ljude od kolike je on važnosti.

Stipendisti Fondacije Hastor su bili jedni od onih koji su dali doprinos svojom dežurom. Četiri sata boravka u ovom muzeju su maksimalno iskorištena kako bi se obišle neke historijske znamenitosti naše domovine. Nakon potpisivanja na panel dežura i u knjigu utisaka, pogledali su portrete radnika koji su u sklopu izložbe Čuvari Muzeja, a zatim su posjetili prostorije koje čuvaju velika blaga i priče iz tih perioda. Oduševljeni su bili i botaničkim vrtom koji je okružen zgradama u kojima se nalaze nacionalne vrijednosti i muzejske zbirke iz različitih perioda. Od paleolita, preko srednjovjekovlja, pa do 20. vijeka. Muzej čuva svu historiju jednog naroda na jednom mjestu.

Svojom dežurom stipendisti su pokušali poslati poruku široj javnosti, a posebno mladim ljudima da nastave njegovati kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine, kako ne bi pala u zaborav.

Sadžida Kosovac