Konzistentan trud kao preduvjet samoostvarenja

U subotu, 19. oktobra, u velikoj sali ASA Prevent grupacije održano je još jedno mjesečno okupljanje studenata stipendista Fondacije Hastor. Studenti su i ovoga puta imali priliku prisustvovati nadasve zanimljivom i nadahnjujućem predavanju koje će im, sigurni smo, u budućnosti, u važnim segmentima života koristiti.

Fondacija Hastor ulaže maksimalne napore kako bi svoje stipendiste, čije se školovanje bliži kraju, pripremila za izazove poslovne sredine i tržišta rada. Iskustvo koje stipendisti stječu prilikom volonterskih aktivnosti od izuzetnog je značaja za njihov budući poslovni uspjeh. Pored toga, Fondacija Hastor nastoji ohrabriti i dodatno motivisati svoje stipendiste, pred kojima se nalaze važne odluke i izbori.

U tom smislu, fokus ovomjesečnog sastanka stipendista Fondacije Hastor je bio na razgovoru o naporima koje je potrebno uložiti kako bi se postigli određeni ciljevi. U prostorijama ASA Prevent grupacije proteklog vikenda smo ugostili Zlatana Faika Uzunovića, generalnog direktora jedne od kompanija u okviru Prevent grupacije – Prevent Interiora. Gospodin Uzunović je, također, sudjelovao u brojnim projektima kroz djelovanje Fondacije Hastor, a posebno kada je riječ o organizaciji TAKT akademije, koja svojim polaznicima pruža znanje i vještine potrebne za rad u industrijama mode, tekstila, namještaja i automotiva.

Zlatan je studentima govorio o temi koja je za njih u ovom periodu najaktuelnija, a tiče se njihove budućnosti. Potraga za zaposlenjem nije jednostavna, a tržište rada je nemilosrdno. Za studente je veoma važno biti spreman na izazove nove faze života. U toku predavanja, poseban akcenat je stavljen na motivaciju, koje kod naših stipendista ne manjka ni u kom smislu. Gospodin Uzunović je postavio pitanje koje se tiče motivacije mladih i toga da li je mladima danas uopće potrebna motivacija, s obzirom na to da je svako krojač vlastite sudbine, te da isključivo od nas samih zavisi šta ćemo uraditi na kraju dana. Također, istakao je kako se motivacija, u nekom smislu, može poistovjetiti s ambicijom. Dakle, ukoliko osoba posjeduje ambicije, iz istih će proizaći motivacija za ispunjenje bilo kojeg cilja, želje i ideje.

Kako bismo postigli naše ciljeve, ispunili snove i zakoračili u poslovni svijet, jako je važno da se pridržavamo nekih stvari. Prije svega, gost predavač je naglasio kako je u svakoj situaciji jako važna želja za napretkom u svakoj sferi života, posvećenost onome što radimo, trud, upornost, te vjera u samog sebe. Kao izuzetno važan motivirajući faktor svakog napretka, gospodin Uzunović je izdvojio samopouzdanje. 

Također, od velikog je značaja objektivno sagledavanje svake situacije u kojoj se nađemo, prije nego preduzmemo odgovarajući korak. U tom smislu, prije djelovanja, potrebno je analizirati aspekt vrijednosti i nedostatak vrijednosti. Kada neka osoba posjeduje navedene kvalitete i osobine, potrebno je određeno vrijeme koje će donijeti željeni rezultate i uspjeh je u velikoj mjeri izvjestan.

Nakon predavanja gospodina Uzunovića i razgovora s njim, uslijedilo je druženje stipendista. S obzirom na to da je počela nova akademska godina, a veliki broj naših stipendista završava svoje formalno obrazovanje, te time prestaje biti korisnik stipendije Fondacije Hastor, neki od njih su odlučili podijeliti svoja iskustva koja su stekli u Fondaciji, te tom prilikom i iskazati riječi zahvalnosti. Nekoliko naših stipendista se emotivnim riječima nakratko oprostilo od Fondacije Hastor, s obzirom na to da su istakli kako završetak obrazovanja ne znači nužno završetak saradnje s Fondacijom. Ovi vrijedni i posvećeni stipendisti kažu kako će Fondacija Hastor u njima uvijek imati prijatelja i podršku, kakvu su oni imali dugi niz godina. Uz emotivne riječi, zagrljaje i pokoju suzu sastanak je priveden kraju.

Maida Husnić