Mala škola karatea u Fondaciji Hastor

U subotu, 14. oktobra 2017. godine u prostorijama ASA Prevent grupacije održan je veoma zanimljiv i dosta drugačiji sastanak od uobičajenih sastanaka studenata stipendista. Naime, naša stipendistkinja Amila Mekić samoinicijativno je izrazila želju da našim studentima približi ono čime se bavi više od dvanaest godina i u tome je jako uspješna. Riječ je o karateu, drevnoj borilačkoj vještini koju je Amila zavoljela kao djevojčica i koja joj je donijela mnogo uspjeha, medalja te lijepih životnih iskustava.

Amila je studentica druge godine Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta na smjeru Zootehnika, a stipendistkinja Fondacije Hastor je već sedam godina. U pripremi i realizaciji prezentacije rado su je podržali administrativni tim Fondacije te stipendisti Sakib Bitić i Inela Kavaz koji također treniraju karate.

Uz prezentaciju o karateu s informacijama o njegovoj historiji, nastanku, osnovnim pojmovima te tehnikama, Amila je prisutnim stipendistima demonstrirala kako to sve izgleda u praksi. Ono što je posebno istakla jeste to da karate ne samo da djeluje na fizički izgled, nego i na duševno stanje.

Pri demonstriranju karate tehnika Amili je pomogao Sakib Bitić, nosilac crnog pojasa. Stipendisti su imali priliku naučiti šta znači stav te koje vrste stavova postoje u karateu, vrste napada nogom i rukom, nivoe napada i blokove.

Čast nam je bila ugostiti Inelu Kavaz, učenicu 6. razreda i državnu prvakinju u karateu koja je također naša stipendistkinja. Inela se prije nekoliko mjeseci s Balkanskog prvenstva u Istanbulu vratila s bronzanom medaljom, a prisutnima je demonstrirala svoje vještine u katama.

Svi prisutni stipendisti dobili su priliku da se okušaju u ovoj borilačkoj vještini pa su u drugom dijelu sastanka predvođeni Amilom i Sakibom imali priliku naučiti nekoliko poteza iz oblasti karatea. Amila, Inela i Sakib ovime su uspjeli zainteresovati prisutne, a možda i ohrabriti pojedine stipendiste da se počnu baviti ne samo karateom, nego bilo kojom drugom borilačkom vještinom, ili nekim drugim sportom.

Našim stipendistima zahvaljujemo na interesantnom času karatea te pozivamo sve stipendiste da na nekom od budućih mjesečnih duženja s nama podijele svoja znanja, vještine i iskustva.

 

Sadžida Kosovac