Mala škola novinarstva i medijske pismenosti

U subotu, 8. jula, u Velikoj sali ASA Prevent grupacije održan je mjesečni sastanak studenata stipendista Fondacije Hastor. Ovomjesečno druženje je obilježila prezentacija Mirze Okića, stipendiste Fondacije Hastor, koji je govorio o izuzetno relevantnoj i aktuelnoj temi novinarstva i medijske pismenosti, ali i medijskih trendova današnjice.

Mirza, koji je odnedavno i diplomirani kulturolog, je kroz svoju prezentaciju za cilj imao informisanje stipendista o ključnim pojmovima i principima novinarstva, ali i o sveprisutnoj pojavi medijske manipulacije pod čiji utjecaj nesvjesno potpada veliki dio populacije. Mirza je svoje tvrdnje potkrijepio brojnim primjerima iz svakodnevnog života, a kao strategiju sučeljavanja sa ovom vrstom manipuIacije je istakao neophodnost i važnost kritičkog razmišljanja, kritičkog pristupa informacijama, te neophodnost informisanja putem različitih izvora. Po završetku prezentacije, komentari stipendista, kao i njihovo pokretanje diskusije, su pokazali da je prezentacija bila vrlo uspješna, a njena tematika interesantna, te da je ovakav vid druženja stipendistima izuzetno poticajan.

Tokom drugog dijela sastanka, stipendisti su imali priliku da kroz učestvovanje u interaktivnoj radionici primjene prezentovani materijal i okušaju se u pisanju novinskog članka. Za stipendiste je ovo bilo vrijedno iskustvo, a njihov entuzijazam još jedan pokazatelj da stipendiste Fondacije Hastor karakteriše svestranost i težnja za sticanjem različitih vidova znanja.

 

Babić Mia, Delić Ajša, Hasić Anesa, Huseinbašić Amina, Lugonja Jasmina, Mujanović Sumejja