Modna priča u Bosanskom Petrovcu, projekat stipendistice Belme Gutlić

Da mali ljudi, pojedinci, čine čuda i uspijevaju isključivo zahvaljujući svom trudu i upornosti, dokaz je priča o našoj Belmi Gutlić, koja je stipendistica Fondacije Hastor već trinaest godina. Vjetar u leđa koji je dobila od nas iskoristila je za svoje sopstvene vjetrenjače. Stipendistica Belma Gutlić studentica je treće godine na Tehničkom fakultetu u Bihaću na odsjeku Dizajn tekstila i odjeće.

Odlikovana je brojnim priznanjima na takmičenjima iz domena likovnog stvaralaštva, a trag o sebi željela je ostaviti kroz modu, pa je znanja stečena na studiju dizajna tekstila i odjeće u Bihaću pretočila u projekat „Modna priča u Bosanskom Petrovcu“, čije vam detalje  donosimo u nastavku.

Problem prilično ugašene tekstilne industrije u Bosanskom Petrovcu i oživljavanje iste kroz kurs šivenja i upoznavanje s cjelokupnim procesom nastanka odjevnih predmeta istovremeno je bijeg od ustaljene svakodnevnice i skromnog programa za mlade kroz novi vid edukacije i interakcije koji potiče kreativnost i produktivnost, ali nudi i mogućnost samozapošljavanja.

Unutar svoje lokalne zajednice Belma odlučuje pokrenuti pisanje projekta „Modna priča u Bosanskom Petrovcu“ koji je usko vezan za njenu buduću struku s nadom da će prenijeti stečena znanja i pokušati pokrenuti mlade na kreativno djelovanje mentorstvom na radionicama uz šnajdericu s visokim stepenom iskustva. Kako je interaktivni program u Bosanskom Petrovcu jako skroman, pokretanjem ovakvog tipa radionica Belma je pokušala povezati osobe bez zaposlenja ili s viškom slobodnog vremena koje žele korisno usmjeriti. Mlađi poznavaoci zanata krojenja i šivenja su postali rijetkost, zbog čega je i pokrenula inicijativu. Posebnost ove modne priče leži još u tome što, pored činjenice da znanje mogu iskoristiti oni maštoviti ili izbirljivi i kreirati odjevne predmete po svom ukusu, poznavanje ovog zanata može obezbijediti i finansijsku neovisnost.

Dodatna vrijednost ovog projekta je inkluzija osoba s invaliditetom njihovim učešćem u kreativnim radionicama i obavljanjem aktivnosti koje su unutar njihovih mogućnosti. Kako kreativne radionice nude širok spektar aktivnosti od istraživanja, preko procesa iscrtavanja ideje i razvijanja iste do izrade gotovog odjevnog predmeta, osobe s poteškoćama na mnogo načina mogu izraziti svoje ideje, zamisli i biti pomognuti od strane volontera da iste i ostvare.

                                                                                                          Selma Imamović