Naš stipendista Sanel Delić jedan od osnivača Startupa Simplus Creations

Stipendista Fondacije Hastor Sanel Delić i njegov kolega Hamdija Velagić, studenti arhitekture, osnivači su Startupa Simplus Creations.

Zajedno sa svojim kolegama iz drugih oblasti, trenutno rade na projektu SimplusCAD, a riječ je o CAD softveru baziranom na cloudu koji omogućava arhitektima i drugim profesionalcima u građevinskoj industriji da izvršavaju svoje projekte na brži, jednostavniji i, prije svega, jeftiniji način.

U razgovoru s našim redakcijskim timom Sanel kaže da će upotreba njihovog brzog i jednostavnog algoritma, kao i user friendly interface-a na kome rade, čak i početnicima u arhitekturi omogućiti lakši pristup samom softveru.

“Nudimo im različite opcije kroz koje rješavaju svoje probleme, razmjenu i skladištenje fajlova, kolaboraciju, te timski rad”, ističe Sanel, i dodaje da je implementacija ideje počela prije dvije godine, dok je obavljao praksu u Istanbulu, kada se suočio s nekim problemima u svijetu arhitekture.

Pored navedenog, osnovali su i freelance network za arhitekte koji predstavlja jedinstvenu platformu u svijetu arhitekture, a kroz koju će pokušati spojiti arhitekte i poslovne ljude.

Nakon anketiranja potencijalnih korisnika, studenata i stručnih lica, odnosno vlasnika kompanija, predstavljanjem na sajmu StartUp Expo, koji je održan proteklog vikenda u Sarajevu, Sanel i Hamdija su zvanično krenuli s marketingom i prikupljanjem korisnika.

“U narednom periodu planiramo intenzivno raditi na lansiranju proizvoda koji bi prema našim procjenama trebao biti gotov u septembru, a nakon toga planiramo osnovati i kompaniju”, otkriva nam Sanel.

Ističe da je u svemu tome potrebno dosta vremena i odricanja, te da je u našem okruženju svakako teže doći do investitora, nego do ideja kojih u BiH ima i više nego dovoljno.