Naše stipendistice iz Kalesije uspješno implementirale projekat “Mali Englezi” za učenike osnovnih škola

Naši stipendisti svakodnevno, kroz razne aktivnosti, unapređuju lokalnu zajednicu, ali i obrazovanje. Primjer toga su naše stipendistkinje iz Kalesije koje su odlučile pokrenuti projekat koji ima za cilj promociju važnosti učenja engleskog jezika. Fondacija Hastor pozdravlja ovaj projekat i ponosi se našim stipendistkinjama koje su odlučne u namjeri da svojim znanjem i sposobnostima doprinesu svojoj lokalnoj zajednici i učine je jednim boljim mjestom.

Stipendistkinje Fondacije Hastor i učenice četvrtog razreda Mješovite srednje škole „Kalesija“ Dina Osmanović, Emina Šljivak i Nermina Ramić, su zajedno sa svojim kolegama i kolegicama iz školske sekcije za engleski jezik uz koordinaciju nastavnice Sanele Šarić, organizirale projekat „Mali Englezi“ koji ima za cilj promovisanje važnosti učenja engleskog jezika. Ciljna skupina projekta su učenici osnovnih škola, od petog do devetog razreda. Bitno je istaknuti da su prijave za ovu radionicu potpuno besplatne.

Naše stipendistkinje se mogu pohvaliti ne samo ovim projektom, nego i mnogobrojnim aktivnostima iz različitih sfera društvenog djelovanja. Dina je koordinatorica lokalnog tima ASuBiH Kalesija, članica ekološke sekcije, sekcije prve pomoći, učesnica konferencije o klimatskim promjenama. Emina voli svoje slobodno vrijeme provoditi radeći zadatke iz matematike, čitajući knjige, baveći se sportom, te crtajući. Nermina također voli da čita, ali i da piše, članica je lokalnog tima ASuBiH Kalesija, te članica Vijeća učenika u MSŠ „Kalesija“.

Jedna od kreatorki ovog projekta, Dina Osmanović, je s nama podijelila nekoliko bitnih stavki o projektu:

”Cilj nam je da poboljšamo kvalitet nastave engleskog jezika. Dugogodišnje gledano, ovaj projekat će da poboljša uvjete izvođenja nastave engleskog jezika, ali i da učenicima olakša učenje i usvajanje jezika. Projekat će se realizovati na način da članovi sekcije održavajući radionice učenicima osnovne škole od petog do devetog razreda pomognu u usavršavanju engleskog jezika. Radionice će biti interaktivnog karaktera uz izvođenje predstava, a smislit će ih članovi sekcije uz pomoć profesorice. Očekuje se da na radionicama uzme učešće između 50 i 100 učenika osnovnih škola.”

Mi u Fondaciji Hastor smo jako ponosni jer naši stipendisti uvijek traže i pronađu način kako poboljšati svoju lokalnu zajednicu. Učenice MSŠ „Kalesija“ su samo jedan od mnogobrojnih primjera kako se treba djelovati na poboljšanje svoje sredine. Upravo to je jedna od najbitnijih vrijednosti koja se provlači kroz djelovanje Fondacije Hastor svih ovih godina.

Također smo iznimno ponosni jer su naši prijatelji iz Fondacije Mozaik, kroz projekat Omladinske banke, prepoznali i podržali ovu aktivnost.

H. Ohran