Novi stipendisti Fondacije Hastor

U kancelariju Fondacije Hastor svakodnevno stižu molbe za stipendiju. Naime, u mjesecu aprilu 2014. godine na našu adresu je pristiglo 1220 molbi. Stizale su iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali je ipak najveći broj molbi stigao iz Busovače, Bugojna, Konjica, Sarajeva, Mostara i Zvornika.

Komisija za dodjelu stipendija je donijela odluku da se ove godine u razmatranje uzmu samo molbe učenika od četvrtog do devetog razreda osnovne škole i od prvog do trećeg razreda srednje škole. U skladu s odlukom komisije, poslano je 1150 obrazaca za dodjelu stipendije na adrese kandidata koji pohađaju navedene razrede i čije su molbe razmatrane. Do 10. maja ove godine, u kancelariju Fondacije Hastor nazad je stiglo 936 obrazaca s traženom dokumentacijom. U sistem bodovanja su ušla 893 kandidata, dok ostali nisu uzeti u razmatranje jer nisu pripadali traženoj kategoriji školovanja.

Nakon što je izvršeno bodovanje, donesena je odluka o obilasku 312 kandidata s najvećim brojem bodova. Posjeta kandidatima za stipendiju podrazumijeva utvrđivanje činjeničnog stanja uvjeta života u kojima žive. Nakon toga se donosi odluka o tome ko su dobitnici značajne podrške Fondacije Hastor prilikom školovanja i ostvarivanju ciljeva. Svakako je neophodno pomenuti da će Fondacija Hastor biti bogatija za određeni broj mladih ljudi koji će biti dijelom najveće fondacije ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Elvedina Kadrić