O uspjehu i životnim ciljevima na mjesečnom sastanku stipendista – Nihad Bilić, vlasnik kompanije „Best & Team“

Svakog mjeseca, kako to obično biva, studenti stipendisti se okupljaju na dobro poznatom mjestu, mjesečnom sastanku u Sarajevu. Kako bi istom prisustvovali, neki stipendisti pređu i veću kilometražu, ali naravno, uvijek s ciljem razmjene mišljenja i stavova, stjecanja novih znanja i prijateljstava.

Tako je bilo i ovaj put.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi učitelja Rame, naše Lejle i Rabije, stipendiste je pozdravio i jedan od onih koji Fondaciji pružaju nesebičnu podršku, donator Nihad Bilić, vlasnik kompanije „Best & Team“. Ovaj call centar posluje s kataloškim firmama s područja Njemačke, Austrije i Švicarske.

O svojoj kompaniji i njenom nastanku pričao je kratko, a onda se bazirao na velike komponente života: CILJ I USPJEH.

Ciljeve svi kreiramo, a onda biramo sredstva za njihovu realizaciju. Svakako, prvo postavljamo one male, a onda, stepenicu po stepenicu nastojimo doći do uspjeha. Nijedan put nije u potpunosti ravan, pa tako i na putu do uspjeha često nailazimo na prepreke, te je, stoga, uvijek dobro imati rezervni plan i biti spreman za iznalaženje neke alternative.

Pored izlaganja i sugestija našeg gosta, koje su se odnosile na to kako da postavljamo ciljeve, čega sve treba da budemo svjesni i koji je najbolji put ka uspjehu, aktivno učešće na ovomjesečnom sastanku su imali i studenti stipendisti. Govorilo se o važnosti prakse u svrhu primjene teorije, ali i o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine.

U tome je Nihad Bilić isključiv: „Da, treba otići u inostranstvo, educirati se, ali potom se vratiti ovamo i prenijeti stečeno znanje.“ Studenti su se složili, te istakli da je odlazak u inostranstvo prihvatljiv jedino u svrhu edukacije.

Nakon izlaganja našeg gosta, mentorima su podijeljena pisma koja trebaju predati svojim učenicima, a onda je odvojeno vrijeme za upoznavanje. Stipendisti su još jedanput iskoristili sastanak da steknu poznanstvo s nekom novom osobom, a ko zna, možda i novim prijateljem, te je ovomjesečno druženje bilo jako produktivno u svakom pogledu.

Do sljedećeg sastanka, hrabro koračanje prema zadatim ciljevima!

 

Belma Zukić