Obilježena trinaesta godišnjica uspješnog djelovanja Fondacije Hastor, predstavljena i nova verzija aplikacije Fondacije

U subotu 13. aprila, U Velikoj sali ASA Prevent grupacije, održan je redovni mjesečni sastanak studenata stipendista koji svakog mjeseca iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu u sjedište Fondacije Hastor kako bi upoznali kolege iz drugih gradova, razmijenili iskustva i saznali korisne informacije.

Ipak, aprilska mjesečna druženja oduvijek su bila posebna iz razloga što u ovo doba godine slavimo postojanje naše Fondacije. Naime, prije tačno trinaest godina, u aprilu 2006. godine, podignuti su formalno-pravno temelji Fondaciji Hastor s ciljem unapređenja bosanskohercegovačkog društva putem intenzivnog rada s mladim ljudima i to prije svega na njihovom ličnom i profesionalnom unapređenju.

Kroz trinaest godina kontinuiranog rada, Fondacija Hastor evoluirala je u vodeću fondaciju u Bosni i  Hercegovini sa najvećim brojem stipendista. Naročito smo ponosni istaknuti brojku od 1976 trenutnih stipendista, a svakako očekujemo da će ovaj broj sa sljedećom školskom godinom biti i veći. Važnu komponentu Fondacije Hastor čine i njeni alumni stipendisti koji danas važe za uspješne mlade ljude i stručnjake u svojim područjima djelovanja.  Njena jedinstvena misija, praćena dugogodišnjim naporima i snažnom željom za unapređenjem bosanskohercegovačkog društva, oblikovala je Fondaciju Hastor u jednu od najprepoznatljivijih fondacija ove vrste.

Kroz proteklih 13 godina Fondacija je podržala preko 3000 mladih u cijeloj BiH i pomogla im da postanu uspješni i odgovorni građani, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Ovomjesečni sastanak studenata stipendista bio je po mnogo čemu drugačiji. U Velikoj sali ASA Prevent grupacije vladalo je svečano raspoloženje, a administrativni tim Fondacije odlučio je da ovo druženje ogranizuje drugačije u odnosu na druge mjesečne sastanke i na taj način prisutnim studentima priredi nezaboravne trenutke i uspomene.

Aprilski sastanak otvorio je direktor Fondacije, Seid Fijuljanin, koji je u svom obraćanju istaknuo vrijednosti Fondacije i važnost ovakvih druženja. Studentima je poručio da mjesečne sastanke posmatraju kao priliku za umrežavanje sa sjajnim mladim ljudima koji su dijelom Fondacije, te ukazao na važnost međusobne razmjene kontakata, iskustava i stavova.

Trinaesta godišnjica Fondacije bila je sjajna prilika da se zvanično predstavi i unaprijeđena verzija aplikacije Fondacije Hastor pod nazivom Moja Fondacija Hastor, koja je zamišljena kao platforma čiji je primarni cilj olakšati rad i komunikaciju administrativnog tima, mreže volontera, ali i tima supervizora.

Aplikaciju je predstavio bivši stipendista Sanel Delić, vođa tima stipendista Fondacije koji su neumorno radili na razvijanju ove aplikacije. Sama ideja o aplikaciji rodila se još 2016. godine kada je okupljen prvi tim stipendista koji su započeli s radom na realizaciji ove ideje. Kroz protekle tri godine aplikacija je usavršavana kako bi u proteklu subotu bila predstavljena i njena konačna verzija.

Važno je napomenuti da je aplikacija Moja Fondacija Hastor isključivo ideja i produkt kontinuiranog rada stipendista Fondacije Hastor koji ovu platformu ostavljaju u naslijeđe Fondaciji i svim njenim trenutnim i budućim stipendistima.

Za sve nas u Fondaciji ovo je bio veliki dan jer će se u budućnosti cjelokupni rad Fondacije odvijati upravo putem ove platforme. Tako je Fondacija Hastor za svoju trinaestu godišnjicu rada dobila i svoju vlastitu aplikaciju čime smo još jedanput dokazali zašto smo vodeća fondacija u Bosni i Hercegovini.

Nezaobilazan dio svakog mjesečnog druženja bilo je i obraćanje učitelja Rame koji je stipendistima poručio da u svakom trenutku čuvaju svoju reputaciju ali reputaciju Fondacije Hastor, da pomažu onima kojima je pomoć potrebna, da se kroz putanju života kreću pravom stranom te da nikada ne zaborave odakle su ponikli.

Nakon formalnog dijela i obraćanja učitelja Rame i direktora Fijuljanina, za sve studente priređena je prigodna zakuska, desert i osvježenje, a dobrog raspoloženja nije manjkalo!