Održan online mjesečni sastanak studenata

15. januara, nakon 10 dugih mjeseci, studenti stipendisti Fondacije Hastor su se okupili na mjesečnom sastanku, koji je ovaj put, zbog pandemije COVID-19, održan online.

Direktor Fondacije, Seid Fijuljanin, kao i uvijek sa osmijehom, dočekao je studente od kojih su neki (odnosno, studenti prvih godina fakulteta) po prvi put prisustvovali ovom druženju, i razgovarao je sa njima o historiji, ideologiji i ciljevima Fondacije Hastor. Podsjetili smo se 2006. godine, kada su osnivači Fondacije krenuli na put potrage za učenicima koji su usljed lošeg socio-ekonomskog statusa bili marginalizirani u društvu, i time uskraćeni za mogućnost kvalitetnog školovanja i edukacije. Činjenica da smo od početnih 304 stipendista i prve godine potpisivanja ugovora, danas stigli do impresivne brojke od njih čak 2207, nas zaista čini ponosnima.

Nije se dešavao pad tih brojki ili stagnacija; u svakoj školskoj godini, broj stipendista u Fondaciji Hastor je progresivno rastao. Ono po čemu je naša Fondacija specifična jeste da je svaki stipendista dužan obavljati svoje volonterske obaveze, pa se direktor posebno osvrnuo na volonterizam i njegov značaj. Direktorove riječi su stipendiste potakle na razmišljanje o tome koliko su mjesečni sastanci s mlađim članovima Fondacije važni u formiranju njihovih ličnosti i koliko ono ostavlja duboke utiske na njih. Mentori im predstavljaju uzore, a tu zaista profitiraju i oni sami, jer osim što se trude promijeniti nečiji život nabolje, volontiranje mijenja i njihov.

Svjesni smo da situacija koja nas je zadesila nije olakšala obaveze mentora, ali i mlađih stipendista. Štaviše, pred njih su stavljeni novi izazovi, ali, vjerujemo i nadamo se da ćemo svi iz ovoga izaći jači, iskusniji, i kada se jednog dana vratimo „na staro“, biti svjesniji i više cijeniti istinske vrijednosti u životu, ali i svaki momenat u kojem nam je pružena prilika da utičemo na nekoga, bilo to kroz edukaciju, savjet i neki vid pomoći, ili čak samo lijepa, prijateljska riječ.

Nejla Komar