Osnivač Fondacije Hastor dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

Zahvaljujući svom dugogodišnjem djelovanju, g. Nijaz Hastor osvojio je srca mnogobrojnih bh. građana svih generacija, a početkom mjeseca augusta zvanično „osvaja“ i srce Sarajeva. Naime, na svečanom otvorenju 24. Sarajevo Film Festivala osnivaču naše fondacije uručena je nagrada Počasno srce Sarajeva. Ova nagrada dodijeljena je gospodinu Hastoru u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u jugoistočnoj Europi.

Nijaz Hastor je jedan od najuspješnijih poduzetnika u Evropi, osnivač je Fondacije Hastor te osnivač i vlasnik ASA Prevent grupacije, koja posluje u 12 država svijeta i zapošljava 14.000 uposlenika. Skromnost, pravičnost i dostojanstvo su vrline koje krase ovog poduzetnika, vizionara i istinskog filantropa. U Bosni i Hercegovini ASA Prevent je najveća privatna kompanija sa 7500 uposlenih, te jedan od vodećih izvoznika.

Rođeni je Goraždanin, osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Ustiprači i Goraždu  kao đak generacije, a Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Po završetku školovanja, zaposlio se u Tvornici automobila Sarajevo (TAS) i za 15 godina rada izrastao u menadžera izuzetnih sposobnosti, osobenog strateškog promišljanja i posebne poslovne filozofije. Poslovni put 1989. godine ga vodi u Wolfsburg, i to je bio početak nove priče – poduzetničke, razvojne, patriotske i filantropske. Nenametljivo, polako i sigurno počinje izgradnja velikog poslovnog sistema ASA Preventa. U njegovim temeljima je vizija stabilnog, razvijenog i ekonomski snažnog društva. Ova grupacija je mnogim porodicama promijenila život.

S ciljem da promijeni živote još većem broju porodica, a posebice živote mladih ljudi, nastala je i Fondacija Hastor koja je tokom dvanaest godina rada prerasla u najveću fondaciju u BiH i regionu. Osnivač Fondacije, g. Hastor je shvatio da viziju stabilnog i ekonomski snažnog društva mogu jedino ostvariti obrazovani i ambiciozni mladi ljudi, pa se, stoga, ideja o osnivanju fondacije koja će pomagati obrazovanje mladih ljudi i usmjeravati njihov potencijal ka domaćem tržištu, ispostavila istinskim rješenjem. Kroz proteklih 12 godina Fondacija je podržala preko 3000 mladih u cijeloj BiH i pomogla im da postanu uspješni i odgovorni građani, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Pored podrške obrazovanju, g. Hastor kontinuirano ulaže u razvoj sporta, kulture i umjetnosti, te je među prvima prepoznao značaj Sarajevo Film Festivala za promociju bosanskohercegovačke filmske industrije. Stoga je Počasno srce Sarajeva još jedno priznanje predanosti i opredjeljenju ASA grupacije i njenog prvog čovjeka u podršci Bosni i Hercegovini te njenoj promociji na međunarodnoj sceni u segmentu ekonomije, ali i kulture.

Priznanje koje mu je uručeno g. Hastor posvetio je svojim uposlenicima i stipendistima, a prilikom dodjele na svečanoj pozornici kao zvijezde večeri gospodinu Hastoru su se pridružili i naši najmlađi stipendisti, Amina Salić i Edin Maksumić u ulozi ambasadora Fondacije Hastor, ali i vjesnika ljepše budućnosti za sve nas.