„…predavati među stipendistima Fondacije Hastor, u odnosu na sve ostale studente, osjećaj je kao obraćati se Sereni Vilijams, Ronaldu, Mesiju u svijetu sporta…“ ili uspjet ćeš jer to mnogo želiš, sve ostalo su samo zablude

Uobičajeno, druga sedmica u mjesecu rezervisana je za mjesečni sastanak stipendista Fondacije Hastor. Tako se ustaljena praksa nastavila u subotu, 13. oktobra 2018. godine. U Velikoj sali ASA Prevent grupacije u Sarajevu okupilo se više od dvije stotine studenata, koji su imali priliku da usvoje određene vještine i znanja od istaknutog poduzetnika, stručnjaka za marketing i motivacijskog trenera – gospodina Kemala H. Balihodžića. Također, on je direktor i vlasnik marketing kompanije Up Trend Marketing Solutions sa globalnim sjedištem u Londonu i Sarajevu. Autor je knjige „Rođeni za uspjeh – od aplaudera do aplauza“, koja je doživjela nekoliko uzastopnih izdanja.

Gospodin Balihodžić predavanje je započeo motivirajućim i inspirirajućim govorom u kojemu su i prisutni studenti interaktivno učestvovali. Stipendisti su imali priliku slušati o tome koliko je, zapravo, važna motivacija zarad postizanja određenog cilja, koliko je važno postaviti prioritete na koje se, kao pojedinci, trebamo fokusirati i koliko je važno ulagati napore pri realizaciji ciljeva koje sami sebi postavimo. Radom i trudom se može postići sve, naravno, uz svijest da ne postoji uspjeh preko noći. Uspjeh je odraz permanentnog učenja, truda i rada.

Kroz zanimljive osvrte iz vlastitog života, Balihodžić je studentima predstavio vlastiti put, koji je, kako i sam kaže, bio trnovit. Kao dijete koje je rano ostalo bez jednoga roditelja, morao se dodatno truditi, učiti i boriti, kako bi ostvario ciljeve koje je postavio. Također, oženio se mlad, sa dvadeset godina, i radio dodatne poslove kako bi izdržavao vlastitu porodicu. Uloženo vrijeme i napor u rad na sebi dodatno ga je poučio disciplini i istrajnosti. Kako i sam kaže, obrazovni sistem često pogrešno percipira sintagmu „nadareni učenici“. Prema njegovom mišljenju, ne postoje pojedinci koji su nadareniji u odnosu na druge. Svaki čovjek u sebi nosi kapacitet i potencijal koji je potrebno usavršavati. Svaki čovjek je svojom energijom i svojim tijelom splet samo jedne konstante – a to je rad.

Danas smo često svjedoci lošeg školskog sistema koji „ubija“ i ograničava perspektivne i mlade umove. Protiv toga se, kao mlade generacije, trebamo boriti na različite načine. Znanje je jedna od najboljih investicija u koju čovjek može ulagati. Upravo to je glavni pokretač i moto Fondacije Hastor, koja je danas najveća organizacija svoje vrste, ukoliko sveukupno sagledamo svjetske okvire. Uz premanentno učenje, rad i zalaganje za vlastite ideale, svaki pojedinac može prekoračiti granicu uobičajenog i postići ogromnu progresiju.

Ovaj sastanak stipendista odisao je posebnom emotivnom obojenošću, jer smo se na istom opraštali od stipendista/ica koji/e su završili/e svoje školovanje. Također, poseban je i po tome što su ovom sastanku prvi put prisustvovali brucoši, koji su iz Sarajeva ponijeli znanje, ali i tople trenutke i lijepe uspomene.

Stipendisti kojima je ovo bio posljednji formalni sastanak podijelili su svoje utiske o godinama provedenim u zajednici Fondacije Hastor. Svi su se složili da je Fondacija od početka njihovog stipendiranja bila podrška u njihovom obrazovanju, kako u finansijskom tako i u moralnom smislu. Sretni su jer su imali priliku biti dijelom ove velike priče i svjesni su da ta lijepa priča ovdje ne prestaje. A kako i ne bi, jer svaki mladi čovjek, koji jednom postane dijelom ove velike porodice – tu porodicu (za)uvijek nosi u srcu.

Predavanje gospodina Balihodžića obilježio je ogroman entuzijazam i želja da sve svoje najiskrenije savjete i upute prenese na studente, stipendiste Fondacije Hastor.

Svi stipendisti, kao zajednica, pokrivaju više od 150 općina u cijeloj BiH, s više od dvije hiljade srca što kucaju u istoj harmoniji, ponosni jer su svjesni da su tu, jedni za druge, svi različiti, a, opet, svi isti i svi zajedno – Fondacija Hastor. Činjenica je da je Fondacija Hastor, nakon dvanaest godina kontinuiranoga djelovanja, postala mjestom izgradnje neraskidivih identitarnih veza, čemu svjedoče i sami stipendisti, mladi ljudi koji ističu da je Fondacija dio njih, onaj dio identiteta koji čuvaju i na koji su ponosni.

Razim Medinić