Prvo mjesto za Amilu Mekić

Stipendistkinja Fondacije Hastor i studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, dvadesetogodišnja Amila Mekić, 14. novembra 2016. godine osvojila je prvo mjesto na Državnom prvenstvu u karateu za mlađe seniore koje se održalo u Tuzli.

Ovo takmičenje je, prije svega, posebno jer se prvi put na jednom događaju susreću svi karate klubovi iz Bosne i Hercegovine. Amila već trinaest godina trenira karate, od čega sedam u klubu Champions. Kako i sama kaže, njen motiv u sportu nikada nije bio novac ili bilo kakva materijalna dobit već vlastitit napredak. Istrajnost kakvu pokazuje Amila Mekić može služiti kao primjer mnogima.

„Preporučila bih svim mladim ljudima da treniraju karate, jer meni ovaj sport nije pružio bogatstvo u finansijskom smislu, moje je bogatstvo u pronalasku ogromnog broja prijatelja, svakako uvijek ima rivalstva, ali karatisti su uvijek tu kada je potrebna bilo kakva pomoć. I na kraju, ono što opisuje jednog uspješnog karatistu je njegova skromnost, zatim da je primjer drugima i da je mentalno jak da postigne ono što želi”, dodaje za kraj Amila kojoj želimo sreću i uspjeh u godinama koje su pred njom.

Mirza Okić