Šestog juna 2015. godine u 11 sati ispred Hotela „Toplice“ u Gračanici krenuo je autobus u kome su se nalazila 42 učenika Osnovne škole „Gračanica“ iz Gračanice i Druge osnovne škole iz Živinica, dvije djevojke koje je predložila Fondacija Hastor te dvije gospođe iz Holandije s predsjednikom organizacije. Autobus je ispraćen mahanjem stotine ruku roditelja, braće i sestara putnika koji će dvadeset jedan dan boraviti u Holandiji.

Pokoja otrgnuta se povuče kad se u autobusu iz dječijih grla zaori pjesma „Hajmo Bosno, Bosno, hajmo, Hercegovino“. Uz pjesmu, šale i razne doskočice, hairli stigoše na odredište 7. juna u 10 sati, gdje ih je opet dočekalo mahanje stotine ruku roditelja i djece iz Holandije kod kojih će mali ambasadori iz Gračanice i Živinica provesti dvadeset jedan dan, koji će dugo pamtiti po radosti i zadovoljstvu.

„Ko ovo da zaboravi“, kažu Samra i Belma, „police pume razne odjeće i obuće, a mi možemo da uzmemo šta hoćemo i koliko hoćemo, a ništa ne treba da platimo…“

„Uh, meni se najviše svidio piknik: razna jela i pića, svi jedu, piju, a ništa se ne plaća“, kaže radosno Senad.

„Bingo, bingo!“, uzvikuje Muamer.

„A meni se najviše svidjelo jahanje konja“, kaže Mensur.

Svi se utrkuju da kažu kako se provode.

U subotu, 27. juna 2015. godine autobus s našim malim ambasadorima će krenuti iz Holandije, a dolazak u Gračanicu je planiran u nedjelju oko 10 sati, ponovno pred Hotel „Toplice“. I tada će biti suza, zbog rastanka s dragim prijateljima, ali i suza radosnica, zbog sastanka s najdražima.

Ramo Hastor