Gledam kartu Bosne i Hercegovine i odlučih da odem u Gračanicu kod Živinica kako bih razgovarao s direktoricom škole o odlasku djece na godišnji odmor u Holandiju.

Fadila i ja se dogovorismo 12. januara 2015. godine, u ime Fondacije Hastor i Stichting Kinderhulp Bosnie (Pomoć djeci u Bosni), zajedno s direktoricom Zehrinom Vrtagić i njenim saradnicima da nam pošalji spisak od 42 djece slabijeg materijalnog stanja, u dobi od 8 do 12 godina. Ta djeca bi provela godišnji odmor u Holandiji, od 6. do 28. juna 2015. godine. Za putovanje djece neophodno je odobrenje komisije za odabir djece, koja stiže u Gračanicu 6. aprila 2015. godine, kada će obići svaku porodicu koju direktorica u saradnji s nastavnim kolektivom predloži.

Fondacija Hastor se obratila Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona za saglasnost za implementaciju projekta u školama Tuzlanskog kantona, koju nam je ubrzo oslala ministrica, gospođa Mirsa Begović.

U aprilu 2015. godine uputismo molbu direktorici škole da odabere nekoga ko nam može pokazati adrese stanovanja porodica sa spiska koji smo dobili. Vrlo kooperativna direktorica, uvijek spremna da pomogne svojim učenicima, predloži nastavnika Asima Salihovića, koji je nastanjen na tom području te najbolje poznaje teren koji treba da posjetimo.

Za četiri dana, vrlo zahtjevna komisija u sastavu: Peter, Raschel, Christine, Fadila, Asim i ja posjetismo porodice i odabrasmo 40-ero djece koja mogu putovati 6. juna u Holandiju, ukoliko pripreme putne isprave, čije troškove snosi Stichting Kinderhulp Bosnie.

U četvrtak, 9. aprila 2015. u kancelariji direktorice Zehrine upoznajem direktora Druge osnovne škole iz Živinica Rasima Muratovića i pedagoga Peđu s Hasića, s kojima ugovoramo nastavak saradnje.

Ramo Hastor