Stipendista Amar Velagić uzeo učešće na 31. Međunarodnom susretu pjesnika „Garavi sokak“

Fondacija Hastor redovno predstavlja proaktivne studente i stipendiste koji nam se javljaju i dijele priče svojih uspjeha. Jedan od njih je i stipendista Amar Velagić, koji je završio Srednju mješovitu školu u Bugojnu, a sada je već student Latinskog jezika i rimske književnosti i pedagogije. Stipendista Fondacije Hastor je već 6 godina. Kaže da je ljubav prema latinskom jeziku počela još u srednjoj školi, gdje je osvojio srebrenu medalju na evropskom takmičenju iz poznavanja latinskog jezika i rimske civilizacije.

Naime, Amar je ove godine uzeo učešće na Međunarodnom susretu pjesnika “Garavi sokak”, koji je pokrenut prije 31 godinu od strane Književnog kluba “Miroslav Mika Antić” iz Inđije. U saradnji s općinom, svake godine se štampa zbornik koji je vremenom postao jednim vidom retrospektive regionalne, ali i međunarodne književne scene. Urednik izdanja i prevodilac s engleskog jezika je Aleksandar Mijalković, a stručni tim pjesnika čine i predsjednik kluba Zlatomir Borovnica, kao i pjesnik Nikola Banić. Korice zbornika osmišljava pjesnik Majo Danilović iz Beograda.

Ponosni smo da su se Amarovi radovi našli u dvama takvim pjesničkim zbornicima, jer je to značajno mjesto okupljanja pjesnika iz cijelog regiona, otvoreno za autore iz dijaspora, ali i mjesto na kojem se mogu upoznati poetike veoma raznovrsnih autora širom svijeta. Osim ovoga, Amar se može pohvaliti i titulom učenika generacije srednje škole, koju je nedavno završio.

Za Fondaciju Hastor Amar kaže:

“Ona je naša vodilja, jako bitna podrška i oslonac kad je najpotrebnije. Fondacija je naša druga kuća, skrovište koje nudi razne pogodnosti. Čast je svakom ko za svoj trud i rad dobije nagradu. Veliko hvala Fondaciji Hastor koja to zna prepoznati!”

                                                                                                                    Nejla Komar