Stipendisti Fondacije Hastor kao inicijatori promjena

U velikoj sali ASA Prevent grupacije, u subotu, 13. januara održan je mjesečni sastanak studenata stipendista Fondacije Hastor. Sastanak je obilježen izlaganjima bivših i trenutnih stipendista koji su bili inspiracija za sve prisutne.

Nadira Berbić i Edina Hadžić, bivše stipendistkinje Fondacije, na ovomjesečnom sastanku su predstavile svoj san, koji ostvaruju pokretanjem startupa Zorya, čiji je glavni cilj povezati male proizvođače autohtonih bh. proizvoda s kupcima u urbanim sredinama koji teško dolaze do nekomercijalnih proizvoda – sigurnim za njih i njihovu djecu. Svoju priču odlučile su prenijeti stipendistima i na taj način aktivno ih uključiti u projekat. Predstavile su viziju i misiju projekta, a studenti mogu učestvovati tako što će ih spojiti s malim proizvođačima biljnih proizvoda, koje oni poznaju iz ruralnih sredina.

Projekat je podržala Fondacija Mozaik, a Nadira i Edina su dobitnice Nagrade za društvene promjene, koju je dodijelila Fondacija Dokukino. Cilj izlaganja nije bio samo predstaviti ovaj društveni biznis, nego i prikazati primjer kako se zajedničkim idejama i udruženim snagama mogu napraviti veliki koraci. Nadiru i Edinu je spojila naša fondacija, a njihova priča je prisutnim studentima bila inspiracija i vjetar u leđa kako bi se i sami odlučili za slične poteze. Nisu krile ni zadovoljstvo što se ponovo nalaze na mjesečnom sastanku, iako u drugačijim ulogama.

Drugi dio sastanka je bio posvećen predstavljanju projekta na kojem su radili Sanel Delić, bivši stipendista Fondacije i Rijad Muminović, trenutni stipendista. Mnogo uloženog vremena i truda urodilo je plodom koji će znatno olakšati volonterski rad Fondacije, kako administrativnom timu, tako i studentima. Zajedno s još nekoliko kolega, Sanel i Rijad su napravili online aplikaciju koja podrazumijeva lakše izvršavanje obaveza kada je riječ o volonterskim satima. Ubuduće, preko iste će na jednostavan način biti omogućeno najaviti volontiranje, napisati izvještaj, ali i evidentirati volonterske sate. Osim toga, aplikacija sadrži i bazu podataka pa se lahko može doći do osnovnih podataka o studentima i učenicima. Također, napravljena je i mogućnost uključivanja administracije u rad na najavljenim volonterskim aktivnostima putem videopoziva. Brojne su prednosti aplikacije i ona će znatno utjecati na uštedu vremena tokom administrativne procedure.

Studenti su sastanak napustili obogaćeni brojnim informacijama, ali zasigurno i s vlastitim vizijama i idejama kako da i sami pokušaju unaprijediti sebe i društvo u kojem se nalaze.

 

Belma Zukić