Stipendisti Fondacije Hastor među najboljim studentima FBiH

Svečana dodjela nagrada za 73 najbolja studenta u Federaciji BiH upriličena je u ponedjeljak (11.12.2017.)  u Narodnom pozorištu Mostar.

Veliku čast predstavlja da se među nagrađenim studentima nalazi i troje stipendista Fondacije Hastor koji su još jednom dokazali da slogan „Obrazovanje-izbor pobjednika“ zaista vrijedi. Sakib Bitić (student Politehničkog fakulteta u Zenici), Maida Husnić (studentica Fakulteta humanističkih nauka, Univerzitet “Džemal Bijedić”, Mostar) i Jasmina Kavgić (studentica Ekonomskog fakulteta u Tuzli) također se ističu svojim radom i u Fondaciji, ali i kao vrijedni  mentori koji mlađim stipendistima nastoje ukazati na važnost i moć obrazovanja.

U ime nagrađenih studenata naša Jasmina obratila se prisutnima i istakla da mladi trebaju biti pokretači bh društva, da trebaju ostati u ovoj državi kako bi je unaprijedili, ali i da bi se stekli uvjeti za primanje nazad svih mladih ljudi koji su otišli iz BiH u potrazi za boljim životom.

Mislim da odlazak iz naše zemlje nije način za rješavanje problema. Mislim da svi možemo izgraditi uspješnu karijeru i ovdje“, kazala je Jasmina.

Podršku tokom uručivanja nagrada najboljim studentima pružio je i direktor  Fondacije, gosp. Seid Fijuljanin, te s ponosom preuzeo istu u ime Sakiba Bitića koji u Mostar nije mogao doći iz opravdanih razloga.

Osjećao sam se izuzetno privilegovanim što sam mogao da prisustvujem festivalu na kojem se slavilo znanje, talenat i naporan naučno-istraživački rad. Bilo je sjajno pratiti mlade ljude i posmatrati izraze lica na kojima se vidi izjava „još jednom se isplatilo“. Ponosniji sam što sam uprkos negativnim vjetrovima politike, raseljavanja, nesigurnosti, čuo ohrabrujuće želje i poruke mladih izvrsnih studenata. Shvatio sam da svi koji rade moraju biti maksimalno odgovorni, a minimalno lijeni, kako bi se ovim mladim zvijezdama stvorila platforma da naprave neke nove naučne, obrazovne, ekonomske i političke revolucije”, istakao je gosp. Fijuljanin.

Fondacija Hastor ulaže mnoge napore da svim stipendistima ukaže na važnost i moć obrazovanja. Upravo ovi studenti jedan su od dokaza kako se misija uspješno obavlja.

Belma Zukić