Stipendisti iz Kalesije uspješno organizovali petu humanitarnu akciju

Samra Bečić i Nermina Imamović iz Kalesije su bivše stipendistice Fondacije Hastor koje su po završetku svojih studija odlučile ostati volonteri fondacije i nastaviti pomagati našim stipendistima. Osim što su usmjeravale i pomagale u obrazovanju svoju grupu učenika, organizovale su i nekoliko humanitarnih akcija za građane kojima je potrebna pomoć. Ideje za humanitarne akcije su dolazile spontano, a najčešće od njihovih stipendista koji silno žele da pomognu, kad god su u mogućnosti.

Samra i Nermina su nedavno organizovale petu po redu humanitarnu akciju. Ovaj put su prikupljale pomoć za Selmu Suljić, koja je od ove godine i stipendistica Fondacije Hastor. Selma je rano ostala bez majke, tako da živi samo s ocem u kući koja je neadekvatna za normalan život. Zajedno sa stipendistima Fondacije Hastor došle su na ideju da kroz njihovo sudjelovanje i podršku obezbijede Selmi sredstva koja će joj vratiti nadu i osmijeh na lice. Akciju su sproveli u nekoliko škola i sakupili iznos od 422 KM, od čega su obezbijedili kuhinju u školi za dva mjeseca, kućne namirnice, odjeću i obuću, kao i sredstva za ličnu higijenu. Od ostatka novčanih sredstava koja su sakupljali za Selmu, iznos od 100 KM su predali osobi koja se brine o dječaku Harizu Mujkiću, koji je ostao bez oba roditelja, a živi u kući sa devetnaestogodišnjim bratom. Uz njihovu pomoć Hariz je ostvario skroman početak u kojem nema podršku roditelja, ali zato ima podršku stipendista i volontera Fondacije Hastor. Naše volonterke su ponosne na njihove stipendiste, koji su opet pokazali svoju humanost i želju da nastave pomagati svojim kolegama kao i one kojima je pomoć potrebna.

Samra Bečić je ove godine završila Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli, na Odsjeku za poremećaje u ponašanju, a Nermina Imamović je ove godine diplomirala na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na Odsjeku za prehrambene tehnologije. Obje su ostale volonterke Fondacije Hastor, za koju kažu da je ispunila veliki san malom čovjeku. Njih dvije vrlo aktivno rade sa 38 stipendista s cijelog područja općine Kalesija.

Sadžida Kosovac