Stipendistica Dženefa Kauković objavila knjigu „Da li sam preživjela?“

Dženefa Kauković, studentica predškolskog odgoja na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, poznatija je po nadimku Džana kojim je potpisala svoju prvu autorsku knjigu pod naslovom „Da li sam preživjela?“. Pomenuta knjiga, prema Džaninim riječima, zaista opisuje njeno preživljavanje, koje je naposlijetku rezultiralo i izdavanjem knjige. Tako je zaokruživši svoje emocije dobila upravo poeziju koja se nalazi u njenoj knjizi.

Svojom knjigom željela je pomoći i drugim mladim ljudima da pronađu sebe čitajući njeno preživljavanje i suočavanje sa emocijama.

Sloboda je jako važan segment Džaninog života, pa je to pretočeno i u njeno pisanje.

„Život se sastoji od sitnica i momenata koje moramo primijetiti, voljeti i uhvatiti.“

Izdavanje knjige bio je težak put uz, prije svega, finansijske izazove. S obzirom na to da nije imala dovoljno novca za samostalno finansiranje knjige, na prijedlog prijateljice počela je sakupljati novac na društvenim mrežama. Brojni poznanici i prijatelji su finansijski pomogli pri izdavanju knjige znajući da je to njen dugogodišnji san, na čemu je Džana izrazito zahvalna.

„Iznijeti na svjetlo dana sve ono što je samo unutar nas skriveno je hrabrost, jer to je najkrhkiji dio nas, naše emocije. Objaviti knjigu ili drugim riječima ostvariti san nije mala stvar, te kroz sav taj proces zaista nisam bila svjesna šta se uistinu događa, ali kada je knjiga došla na moj rođendan, tek tad sam postala svjesna i preplavile su me sve emocije. Nesebično, zaista sam ponosna na sebe jer znam šta sam sve uložila, a ponajviše ono najvrijednije što imam, sebe.“

Ono što je Džana potvrdila redakciji Fondacije jeste da postoji mogućnost da se „Da li sam preživjela“ prevede na engleski jezik i štampa van granica Bosne i Hercegovine te da već radi na pisanju druge knjige koja bi se također trebala naći u rukama publike.

Džana svim piscima, bez obzira na kategoriju pisanja, poručuje:

“Ako je to ono što vi želite, ako je to ono što će vas učiniti sretnima, nikada nemojte odustati, uvijek ustanite i ponovite sebi zašto to želite, jer kada nešto želite, svim atomima sebe, onda to podarite i sebi i svijetu. Za kraj moja poruka bi bila ista ona kojom sam završila svoju knjigu:

Vjerovala sam u svoje srce, ono me nikad nije izdalo.

Vjerujte i Vi…”

                                                                                                                  Una Karabeg