Stipendistkinje Fondacije Hastor uspješno realizovale projekat „Knjiga za sve“

Studenti stipendisti Fondacije Hastor svakog mjeseca izdvajaju vrijeme kako bi učestvovali u aktivnostima unutar lokalne zajednice, pružili pomoć starim i iznemoglim osobama, organizirali ekološke i humanitarne akcije itd. Naše stipendistkinje Ajla Tabak, studentica Ekonomskog fakulteta i Berina Golub, studentica Filozofskog fakulteta, su proteklog mjeseca osmislile i uspješno realizovale projekat pod nazivom „Knjiga za sve“.

Pomenuti projekat je organiziran u svrhu osiguravanja pristupa kvalitetnijoj literaturi za sve građane Zenice, a literatura je dostupna u Centru za mlade u Zenici. Projekat je realizovan u sklopu Fondacije Mozaik, a učešće u cjelokupnoj realizaciji je uzela i naša stipendistkinja Nedžma Salkić, koja je pružila svoju pomoć pri brojnim aktivnostima.

Biblioteka je neprofitnog karaktera, ali je doprinos zajednici ovih stipendistkinja trajan. U sklopu projekata su organizovana i dva događaja: predavanje prof. Naide Mujkić Osmanbegović na temu književnosti i Noć poezije, koja je okupila mlade umjetnike iz Zenice i Sarajeva, gdje su predstavljena njihova autorska djela.

Ideja za ovakav projekat je nastala usljed situacije u kojoj su se naše stipendistkinje našle. Naime, zbog pandemije koronavirusa nisu bile u mogućnosti da odlaze u biblioteku kako bi posudile knjige, tako da su međusobno razmjenjivale ono što su posjedovale:

„Na taj način smo uvidjele da neke knjige nisu na raspolaganju čitaocima u Gradskoj biblioteci u Zenici, koja se zaista trudi da osigura kvalitetne knjige. Zbog toga smo odlučile napraviti biblioteku koja će biti dostupna svima i sadržavat će knjige koje se ne mogu pronaći u Gradskoj biblioteci. Naša biblioteka je besplatna.“

Da je ovo prvi projekat ove vrste koji Ajla i Berina organizuju, ni po čemu se nije dalo primijetiti, s obzirom na uspješnost samog projekta.

Veliku zaslugu u osmišljavanju i realizaciji projekata poput ovog ima Fondacija Hastor: „Fondacija je za nas velika porodica u kojoj smo upoznale predivne ljude s kojima se družimo. Volontiranje nam je pružilo mogućnost da naučimo mnoge stvari, dalo motivaciju da budemo bolja verzija sebe. Također, volontiranje nas nadopunjuje, čini da se osjećamo korisnim u društvu. Zahvalne smo Fondaciji Hastor za podršku koju nam pruža tokom svih ovih godina.“

Maida Husnić