Talentovana stipendistica Fondacije Hastor Sara-Medina Šehović ostvarila plasman na Evropsku olimpijadu iz fizike

Bosna i Hercegovina je zemlja sa bogatim prirodnim i kulturno-historijskim naslijeđem, ali i zemlja sa mnogo talentovanih mladih osoba. 

Jedna od takvih talentovanih i vrijednih osoba jeste i Sara-Medina Šehović, učenica četvrtog razreda PU Gimnazije “Richmond Park College” Sarajevo, a naša stipendistica je nešto više od godinu dana. Kaže da je još kao mala s lakoćom rješavala zadatke koji nisu bili predviđeni za njen uzrast, a od osnovne škole učestvuje na takmičenjima iz fizike. Njena ljubav prema prirodnim naukama nastavlja se i u srednjoj školi, gdje niže uspjehe na kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima. Sara-Medina posebno izdvaja sljedeće uspjehe: Kantonalno takmičenje iz fizike, grupa A3; 3. mjesto, te Federalno takmičenje iz fizike, grupa B;1. mjesto. 

Posljednje takmičenje, koje je održano 22. i 23. februara, bilo je izborno takmičenje za Evropsku olimpijadu iz fizike, na kojem je naša stipendistica ostvarila treće mjesto, te samim tim i plasman na EuPho, koji se ove godine početkom juna održava u Rumuniji. Mi se nadamo da će nam donijeti još jedan uspjeh i radost i to onaj sa sjajem zlata.  

Medina kaže da pred sobom ima mnoga takmičenja u kojima će se boriti za prolazak na Međunarodnu olimpijadu iz fizike. 

U slobodno vrijeme voli da čita, a nepresušna inspiracija joj je, kako kaže, priroda, za čije funkcionisanje fizika uvijek ima odgovor. 

Fondacija mi je, prije svega, omogućila nove prijatelje. Način na koji funkcioniše je zaista poseban. Svi stipendisti su povezani, te su mnogi od nas ostvarili i neraskidiva prijateljstva. Zbog toga, sastanke u Fondaciji vidim kao skup s prijateljima sa zajedničkom željom da naučimo nešto novo.” 

Ponosni smo i sretni što ispunjavamo svoje ideje i vizije – pomoći mladim ljudima, finansijski, moralno i edukativno, da postanu savjesni akademski građani koji će moći da aktivno djeluju, kako u zajednici, tako i šire. 

Selma Imamović