Treće mjesto za Anu Milijević i njen rad „Zajedno rastimo“

Stipendisti Fondacije Hastor svakodnevno dokazuju zbog čega se mogu nazvati inicijatorima promjena i realizatorima projekata važnih za progres bosanskohercegovačkog društva. Jedna od stipendistica koja se izdvaja svojim angažmanom u mnogobrojnim sferama je Ana Milijević, koja je u proteklom periodu zahvaljujući svom radu, kreativnosti i talentu na takmičenju za grafički dizajn osvojila treće mjesto

Takmičenje je održano u saradnji organizacije MyRight, koja osnažuje ljude s invaliditetom, i udruženja DUGA. Na pomenutom takmičenju se predstavila naša stipendistkinja, studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjestnosti u Sarajevu te studentica drugog ciklusa studija Kreativnih industrija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Na fotografiji se vidi Anin diptih, koji za nju predstavlja mnogo više od osvojene nagrade:

Nešto mnogo važnije od nagrade za mene jeste biti dio borbe za prava djece i mladih s invaliditetom, kao i biti pojedinac koji kroz umjetnost podiže svijest o inkluzivnom obrazovanju. Ovim želim poručiti da je bitno neke stvari promijeniti, tako što iz korijena mijenjamo njihovu postavku u nešto što je potpuno drugačije od poznatog. Dakle, potrebno je da širimo granice naše spoznaje tako da inkluzija različitosti postane vrijednost koja obogaćuje naše društvo.

Na njenom plakatu, koji se sastoji od dva dijela, prisutan je slogan Rastimo zajedno, koji je izokrenut te je na taj način fokus prebačen na „zajedništvo“ koje zapravo predstavlja neophodnost za rast. To je ono što je prikazano u prvom dijelu plakata. Drugi dio plakata prikazuje balone koji su narasli zajedno:

Naš cilj ne bi trebao biti konstanta životna stremnja za kopiranjem drugih kako bismo se uklopili u normu kojoj društvo teži. Potrebno je da se razlikujemo međusobno, da prihvatimo vlastitita nesavršenstva i različitosti kako bismo mogli prihvatiti i tuđa. Simbol različitosti na mom djelu jesu baloni, različiti po svojim bojama. Samo u takvom, poticajnom okruženju, svi mogu kvalitetno učiti i razvijati se. Pitanje je kako prevazići predrasude i navedeno promijeniti, a odgovor pronalazimo u pojmu inkluzija. Zamišljeno je da plakat u vidu štampe bude postavljen u osnovnoj ili srednjoj školi.

Ana smatra da se prikazivanjem ovakvog sadržaja u odgojno-obrazovnim ustanovama učenici od najnižih razreda uče da ne podliježu predrasudama koje društvo nameće:

Škola treba da djecu uči stavovima i vrijednostima koje veličaju ljubav, toleranciju, međusobna prihvatanja i jednakost bez obzira na različitosti. Potrebno je da se razlikujemo međusobno, da prihvatimo vlastita nesavršenstva i različitosti kako bismo mogli prihvatiti tuđa. Zbog toga, prevaziđimo stereotipe i zajedno rastimo!

Svojim radom Ana je potvrdila viziju MyRight-a, koja se sastoji u nastojanju da se kreira svijet u kojem osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i prilike za život dostojan čovjeka kroz inkluziju u društvo.

Posebnu zahvalnost, ipak, osjeća prema Fondaciji Hastor i njenom kolektivu:

Unutar opisa svoga djela govorila sam o toleranciji, ljubavi, međusobnoj jednakosti i potrebi da se navedeni pojmovi njeguju. Smatram da sve što stvaramo, sve što je plod naše kreativnosti, nosi svoje korijene iz svakodnevnice koju živimo. Mogu reći da i ova moja nagrada ne bi postojala da nisam prije godinu dana, iz slučajnih okolnosti unutar Fondacije Hastor, ušla u svijet grafičkog dizajna. Za moje djelo koje predstavlja jednu mikromisiju za širenjem jednakosti i dobrote na ovom svijetu, veoma je važno sve što nosim iz redova svakog od naših mjesečnih biltena, koji su, u doba pandemije, kada su ukinuti naši sastanci, postali rijetka mjesta naših susreta. Smatram da je jačina Fondacije Hastor upravo u tome. Bez obzira što smo udaljeni, jedni drugima smo bliski ovim redovima na kojima su naša životna iskustva. Iz mjeseca u mjesec mi dokazujemo da, iako se cijeli svijet mijenja, naša ljubav i povezanost ostaje ista. Mi jedni druge bodrimo, dajemo do znanja da nismo sami i tako zajedno rastemo.

Fondaciji Hastor, kao i svim stipendistima se ovom prilikom zahvaljujem na tome.

Ovim putem čestitamo Ani na njenim dosad ostvarenim uspjesima, uz iskrene želje da u budućnosti nastavi koračati stazama uspjeha te da bude motivacija našim stipendistima, ali i drugim mladim ljudima!

Maida Husnić