Treće mjesto za Nejlu Komar na Samnium takmičenju

Stipendisti Fondacije Hastor se svakodnevno susreću s mnogobrojnim izazovima, koji im nude priliku za iskazivanje vlastitih sposobnosti i mogućnosti. Izazovi se javljaju u vidu fakultetskih obaveza, vannastavnih aktivnosti, volonterskih aktivnosti s mlađim stipendistima, kao i volonterskih angažmana u lokalnim zajednicama. Često su upravo naši stipendisti inicijatori promjena pomjerajući vlastite granice i uvijek čineći korak više. U nastavku s ponosom predstavljamo našu stipendistkinju Nejlu Komar, studenticu četvrte godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i njeno zasluženo treće mjesto na takmičenju Samnium.

U toku ljetnog perioda naša stipendistkinja se prijavila na audiciju za učešće u simfonijskom orkestru Samnium, koji djeluje u sklopu Samnium Univerziteta iz Beča. Upravo ovaj orkestar predstavlja jedan od najznačajnijih svjetskih centara umjetničke muzike. Međunarodni univerzitet za muziku Samnium je sastavni dio umjetničkog i obrazovnog programa International Orchestra Auditions Awards, a Samnium želi pripremiti umjetnike, bez dobnog ograničenja, koji dolaze iz cijelog svijeta za zvanje muzičara.

Ovogodišnje međunarodno takmičenje je zbog cjelokupne situacije s pandemijom COVID-19 održano online. Žiri sastavljen od stručnjaka i nadarenih međunarodno poznatih majstora imao je priliku da odabere najbolje muzičare iz cijelog svijeta koji će biti dijelom orkestra Samnium, slijedeći program specifičnog obrazovanja koje uključuje druga sveučilišta i umjetnička/muzička udruženja širom svijeta. Važan dio projekta predstavlja mogućnost da se umjetnički rad izrazi kroz predstave u najvažnijim evropskim teatrima, uključujući teatar Musikverein u Beču.

Naša stipendistkinja je u ovom takmičenju prepoznala svoju priliku, što je rezultiralo visokim trećim mjestom:

„Odlučila sam pristupiti audiciji te sam početkom septembra saznala da sam prošla prvi krug takmičenja. No, tek nakon toga je uslijedilo pravo uzbuđenje i pripreme za finalni krug. Dostavljen nam je materijal koji smo trebali sami obraditi i spremiti te poslati u datom roku komisiji. Bilo je neobično i teže raditi to sve online, a ne uživo, jer muzika živi u momentu. Ipak, to je bio samo jedan od podsjetnika kako smo umjetnost u živom prostoru i vremenu ponekad možda uzimali zdravo za gotovo. Iako samo prvo i drugo mjesto podrazumijevaju odlazak u Beč i saradnju s Univerzitetom Samnium i njihovim orkestrom, ponosna sam da sam se u prvom dodiru s ovako značajnim takmičenjem, gdje je bilo preko 60 država učesnica, uspjela plasirati na treće mjesto. Bilo je uzbudljivo iskustvo i definitivno vjetar u leđa za ponovni izlazak na ovo i slična takmičenja u budućnosti.“

Nejla je dosad imala priliku da učestvuje na mnogim domaćim i međunarodnim koncertima i projektima, kao što su otvaranje obnovljene sarajevske Vijećnice, Sarajevska zima, promocije knjiga, izložbe, a imala je čast i prirediti nekoliko humanitarnih cjelovečernjih koncerata u Mostaru i Sarajevu:

Stipendistkinja Fondacije Hastor je već treću godinu, gdje se ističe stalnom spremnošću za rad, kreativnošću i snalažljivošću u svim zadacima koji se nađu pred njom:

„Otkad sam postala dijelom Fondacije, moja su se životna iskustva gradila na potpuno sigurnim i čvrstim temeljima. Kada znate da je neko uvijek iza vas na načine na koji Fondacija to jeste, nemate straha kročiti i rizikovati, izaći iz svoje komforne zone i time nizati uspjehe. Sve nas veže zajednička ideologija, moralni principi i uvjerenja, rad i disciplina koji nas grade i čine dostojnim i društveno odgovornim članovima naših zajednica. Zahvalna sam na vrijednostima koje su usadili u nas, ali i svakom momentu provedenom u kontekstu Fondacije – volonterskim sastancima, mjesečnim sastancima, i druženjima koja su se izrodila upravo iz istih. Biti dio ove porodice je zaista, posebna odgovornost i čast!“

Maida Husnić