U korak s vremenom

U subotu, 05. marta održan je mjesečni sastanak studenata stipendista u prostorijama Fondacije Hastor, a ovaj sastanak učinili su zanimljivim naši stipendisti Sanel Delić, Imrana Horozović i Lejla Džananović koji su za ovu priliku priredili prezentaciju na temu E-learning te sproveli radionicu na kojoj su stipendisti imali priliku naučiti kako napraviti infografike i postere koji će im dobro doći u svrhu realizacije volonterskih sastanaka.

Stipendisti Fondacije Hastor koji volontiraju na terenu trude se da svaki volonterski sastanak osmisle na drugačiji način kako bi svoje voloterske sate odradili kvalitetno, i istovremeno učinili zanimljivim našim mlađim stipendistima, a pritom ih naučili i nešto novo. Svjesni smo koliko brzo napreduje tehnologija i da živimo u dobu kada nam je potrebno znanje dostupno u svako doba, i uz malo truda, na internetu možemo pronaći sve sadržaje koji nas zanimaju i koji su nam potrebni. Stare metode zamijenjene su novima, primjenjuju se nove tehnike, i ukoliko želimo da budemo u koraku s vremenom, jednostavno moramo naučiti koristiti i primjenjivati ove tehnike i metode. Fondacija Hastor prati trendove, a u zadnje vrijeme prisutna je potreba da se savremenije metode rada prenesu i na naše stipendiste kako bismo im olakšali osmišljavanje i realizaciju njihovih volonterskih sastanaka. U tu svrhu, ovaj mjesečni sastanak iskoristili smo kako bismo upoznali naše studente s najnovijim online mogućnostima, a stečeno znanje naši studenti primijenit će praktično i prenijeti na naše najmlađe stipendiste.

Prezentaciju na temu E-learning održao je naš stipendista Sanel Delić koji je prisutnim studentima predstavio niz web-stranica namijenjenih za učenje. Na ovim sajtovima mogu se naučiti korisne stvari iz različitih oblasti kao što su: matematika, ekologija, hemija, ekonomija, programiranje, a tu su i programi koji mogu poslužiti kod pravljenja postera, sviranje nekog instrumenta ili crtanja. Neki od tih programa čak nude i certifikate. Neke od stranica koje mogu pružiti edukovanje iz željenih oblasti, a koje su predstavljene kroz prezentaciju su: Udemy, Codecademy, Udacity, Drawspace, Dave conservatorie, Canvas network, edX, Khan Academy, Stanford online, Canva, kao i Piktochart, program koji su stipendisti koristili tog dana kako bi napravili svoj poster.

U praktičnom dijelu ovog sastanka stipendisti su bili raspoređeni u grupe, a svaka grupa je imala po jedan laptop na kojem su trebali raditi kao tim i zajednički napraviti poster. Teme su bile različite za svaku grupu. Neke od tema su bile: Sedam svjetskih čuda, Rijeke u BiH, Planine u BiH, Najljepši dvorci na svijetu, 5 najmanjih država na svijetu itd. Na kraju ove interesantne radionice predstavnici grupa su predstavili svoje radove. Na ovom druženju naši stipendisti su, osim što su naučili jako korisne stvari, imali priliku upoznati se međusobno kroz timski rad.

S. Kosovac, Dž. Otuzbir